Regeringen jobbar mot tvångsäktenskap

Regeringen har överlämnat skrivelsen "Handlingsplan för att förebygga och förhindra att unga blir gifta mot sin vilja" till riksdagen. Skrivelsen är regeringens nya strategi mot barnäktenskap och tvångsäktenskap. Fokus ligger på stärkt förebyggande arbete, stöd och skydd till utsatta och förbättrad samverkan mellan myndigheter. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport "Gift mot sin vilja" finns det minst 70 000 unga mellan 16 och 25 år i Sverige som inte känner sig fria att välja sin make eller maka. Det finns ett samband mellan att bli gift mot sin vilja och att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.

Några exempel ur handlingsplanen:
Lagstiftning för att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap

Justitierådet Göran Lambertz har fått i uppdrag att göra en samlad översyn av relevant straffrättslig, civilrättslig och internationellt privaträttslig lagstiftning och föreslå de författningsändringar som behövs för att ytterligare stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Utredaren ska lämna förslag på hur en särskild straffrättslig bestämmelse som gäller tvångsäktenskap kan utformas. Utredningen ska redovisa sina förslag den 21 maj 2012.

Rehabilitering av dem som utsatts för hedersvåld

Barn som omhändertas på grund av att de utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck kan ha varit utsatta för våld under lång tid. De kan bli hotade av familj och släktingar under den tid de är placerade i särskilt boende. Regeringen kommer låta utarbeta en vägledning som kan användas av berörda personalgrupper för stöd och rehabilitering av dessa barn och unga.

Nationell informationskampanj

Barn och unga ska ha kunskap om sina rättigheter och på vilka sätt myndigheter och frivilligorganisationer arbetar för att stärka deras rättigheter. Regeringen kommer besluta om en nationell informationskampanj riktad till unga i gymnasieskolan i syfte att förebygga och förhindra att de utsätts för bland annat hedersrelaterat våld och förtryck.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s