Det enda arbetarpartiet

Fredrik Reinfeldt var laddad när han talade i Almedalen i söndags. Riktigt laddad. Engagerad. Rolig. Vass. Och med några tydliga budskap. Moderaterna går till val som Sveriges enda arbetarparti.
Själv har jag just kommit hem från Almedalen och eftersom jag haft problem med min uppkoppling kommer här en kommentar om talet som borde ha postats för några dagar sedan…

Det vimlade av åhörare framför scenen i gotländska Almedalen i söndags kväll, när statsminister Fredrik Reinfeldt höll Almedalsveckans första partiledartal. Hans anförande kretsade kring några olika teman.
– Moderaterna och Alliansen bär allmänintresset, där andra står för olika särintressen.
– Om det ekonomiska läget innebär att det finns ett reformutrymme redan 2011 ska det satsas på välfärdens kärna, inte på lägre skatter.
– År 2006 väckte Moderaterna uppseende genom att kalla sig det nya arbetarpartiet. Den här gången går Moderaterna till val som Sveriges enda arbetarparti.

Allmänintresset
Diskussionen om allmänintresse och särintresse är intressant och viktig. Som politiker möter man hela tiden grupper och organisationer som vill ha olika saker – allt från lagändringar till stora ekonomiska satsningar. Åtskilliga krav är berättigade och välmotiverade, men det politiska uppdraget kan ändå inte handla om att ge allt till alla. Som förtroendevald måste man göra avvägningar och prioriteringar. Det är inte lätt och inte alltid populärt, men jag tror – som Fredrik Reinfeldt framhöll – att när väljarna ska lägga sina röster så föredrar de partier och politiker som tar ansvar för helheten, hela samhället, hela ekonomin, före politiker som driver olika intresseorganisationers frågor.
I min hemkommun, Motala, bjöds i våras på ett närmast övertydligt exempel på hur fel det kan bli om man tappar bort att den politiska rollen innebär att företräda allmänintresset. Det avslöjades i media att företrädare för fackförbundet Kommunal deltog nästan varje gång som Socialdemokraternas och Vänsterpartiets ledamöter i socialnämnden hade förmöten inför socialnämndens sammanträden. Socialnämnden har hand om bl a äldreomsorgen och har arbetsgivaransvar för många medlemmar i Kommunal.
Det är inte fel att kommunpolitiker möter fackliga företrädare, men här handlar det om att Kommunal sitter med när S+V-oppositionen diskuterar sina ställningstaganden inför kommande nämndsammanträden. Facket vävs in i de båda politiska partiernas interna beslutsprocess. Men det politiska uppdraget är inte att vara en röst för facket, utan att tillvarata alla Motalabors intressen. Det är inte givet att de boende inom äldreomsorgen och deras anhöriga har samma intressen som äldreomsorgens anställda. Därtill bedrivs äldreomsorgen på uppdrag av alla Motalabor i deras egenskap av medborgare och skattebetalare och det allmänna intresset av en bra och effektiv äldreomsorg kanske leder till att man bör vidta åtgärder som inte uppskattas av alla anställda.
Detta är ett bland många exempel på hur särintressena tar utrymme på ett sätt som riskerar att drabba allmänintresset. På riksnivå har oppositionen gärna lyssnat på många särintressen och lovat allt till alla på ett sätt som hade riskerat den ekonomiska stabiliteten – som ligger i allas vårt gemensamma intresse – om det hade genomförts.

Jobblinje mot bidragslinje
När Moderaterna nu går till val som det enda arbetarpartiet kommer det säkert att väcka upprörda reaktioner hos Socialdemokraterna. Redan talet om det nya arbetarpartiet sågs som fräckt och provocerande av företrädare för det gamla arbetarpartiet.
Men om vi tittar på de konkreta politiska förslagen från Alliansen respektive de rödgröna blir det uppenbart att Alliansen står fast vid sin jobblinje, medan oppositionen driver en bidragslinje som kommer att ge lägre sysselsättning.
– Alliansens skattelättnader för alla som jobbar har gjort det betydligt mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och att utöka sin arbetstid. Detta har ökat sysselsättningen rejält sedan valet 2006. Samtidigt har även arbetslösheten ökat, men det beror på finanskrisen och lågkonjunkturen. De rödgröna vill höja skatten för tre miljoner av Sveriges fyra miljoner löntagare. Därmed minskar drivkrafterna att arbeta, liksom möjligheterna att genom eget arbete förbättra sitt liv.
– Alliansens uppgörelse om energipolitiken skapar en bra grund för att kombinera industri, välfärd och en god miljö. Energipolitiken ska vila på tre ben: vattenkraft, kärnkraft och förnybar energi. De rödgröna är överens om att riva upp den nya energipolitiken, men har inte presenterat något gemensamt alternativ. De är beredda att kasta ut landet och dess näringsliv i ytterligare många år av osäkerhet och deras ambition att avveckla kärnkraften hotar jobben, t ex på Bravikens pappersbruk i Norrköping.
– Alliansens reformering av sjukförsäkringen och storsatsning på arbetslivsinriktad rehabilitering har gjort att tusentals människor har fått hjälp tillbaka till arbetsmarknad, jobb och gemenskap. Av dem som varit sjukskrivna i 2,5 år eller mer och som det blev stor politisk strid om i december 2009 väntas över 27 000 personer få hjälp tillbaka till arbetslivet (vanliga jobb, skyddade anställningar eller praktik) under 2010. De rödgröna vill riva upp reformen, men har inte presenterat något tydligt alternativ.
Söndagen var en bra dag i Almedalen. Det var en bra upptakt till en spännande valrörelse.

Efter sitt Almedagstal frågades Fredrik Reinfeldt ut av Lars Adaktusson i samband med Fjärde storstadsregionens arrangemang ”Efterfrågat”. Imitatören Göran Gabrielsson var också på plats och drog ner skratt och applåder, bl a som Göran Persson – se bilden.

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s