Tusentals har fått hjälp genom omförsäkringen

Av ett gemensamt pressmeddelande från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan idag framgår att tusentals personer kommit närmare arbetsmarknaden tack vare att de omförsäkrades från sjukförsäkringen till arbetsmarknadspolitiken. 1 800 personer var i någon form av arbete i slutet av maj. Det står så här: "Av dem som gick från sjukförsäkringen till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion vid årsskiftet var de flesta kvar i något program hos Arbetsförmedlingen i slutet av maj. 6 000 personer har ansökt hos Försäkringskassan om att få sjukpenning eller rehabiliteringspenning.

Vid årsskiftet uppnådde närmare 18 000 personer maximal tid i antingen förlängd sjukpenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Knappt 700 personer beviljades fortsatt sjukpenning, förlängd sjukpenning på grund av arbetsskada eller förlängd sjukpenning i vissa fall. Närmare 2 800 personer fick sjukersättning eller aktivitetsersättning. Det var ungefär 14 400 personer som lämnade sjukförsäkringen vid årsskiftet på grund av uppnådd tidsgräns. Av dessa gick cirka 12 600 till Arbetsförmedlingen. Cirka 1 800 avböjde erbjudandet om Arbetslivsintroduktion (se FK:s pressmeddelande 2010-05-11).

Av de 12 600 var ungefär 1 800 personer i någon form av arbete i slutet av maj. De flesta har ett arbete med stöd, till exempel lönebidragsanställning. 370 personer har lämnat Arbetsförmedlingen för tillsvidareanställningar eller har fått tillfälliga anställningar, timanställning eller deltidsanställning. I uppgifterna ingår både personer som arbetar heltid och deltid. Av de nämnda

1 800 personerna som var i någon form av arbete har nu 300 personer återvänt till sjukförsäkringen.

Knappt hälften av dem som gick till Arbetsförmedlingen vid årsskiftet är i program med aktivitetsstöd.

– Jag tycker att samarbetet mellan oss och Försäkringskassan fungerar bra. Den nya rehabiliteringskedjan ger ökade möjligheter att erbjuda insatser och stöd för att kunna återgå till arbete. Det är viktigt, säger Henrietta Stein, chef för Avdelningen Rehabilitering till arbete, Arbetsförmedlingen.

Cirka tre månader efter det att man lämnat sjukförsäkringen på grund av uppnådd tidsgräns finns det möjlighet att åter få sjukpenning eller rehabiliteringspenning. Fram till 18 juni 2010 hade 6 000 personer ansökt om detta. Av de 14 400 som lämnade sjukförsäkringen vid årsskiftet har knappt 3 500 personer fått utbetalning från sjukförsäkringen under perioden april till maj.
– Vi tror det är angeläget att se vilka ytterligare insatser som kan stödja den gruppen som återvänder till sjukförsäkringen, säger Stig Orustfjord, överdirektör, Försäkringskassan."

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s