Moderater, som folk är mest

Sydsvenskans Björn Ramel har en intressant krönika idag, om hur Moderaterna gör anspråk på att vara ett parti för hela Sverige. Ramel noterar att Moderaterna har ett gott självförtroende nu, och medger att det är välförtjänt:

”Medvind i opinionen. Landets ekonomi går på rätt håll. Arbetslösheten sjunker.”

Men Ramel tvekar inför tanken på Moderaterna som ett samhällsbärande parti, ett parti för alla. Ramel sätter kanske fingret på en tvekan som många känner nu i Sverige, en vilja till förändring men osäkerhet inför det nya. Socialdemokratins historiebeskrivning har ofta varit den starkaste, och i den ges bilden av Moderaterna som ett parti för en liten klick rika, en överklass som inte förstår eller bryr sig om vanliga människor. Vi har haft en stämpel som de elaka, de egoistiska. Forfarande möts vi ofta av den bilden när vi möter väljare. Frågor om ”vad vet du om hur det är att vara en vanlig arbetare?” är inte alls ovanliga.

Men något har hänt. Alla sjuksystrar, hantverkare, lärare och andra moderater med helt vanliga jobb har äntligen lyckats bryta den gamla bilden av partiet. Människor som förr inte kunde tänka sig att rösta på Moderaterna, eftersom de inte kunde identifiera sig med den överklass vars intressen partiet påstods representera, de ser idag att moderater är som folk är mest. Det är ensamma mammor som lämnar tidigt på dagis och jobbar sent, och är glada att kunna få avlastning med RUT. Det är småföretagande hantverkare som kan anställa en ung förmåga att hjälpa till med ROT-jobben.  Det är sjukskrivna som känner att någon äntligen ser dem, tror på deras förmåga att ta sig tillbaka till arbete, och frågar vad de behöver för hjälp för att nå dit.  Det är ungdomar som får jobba en sommar på äldreboende med regeringens sommarjobbssatsning. Det är arbetaren som får en extra månadslön om året med jobbskatteavdraget.

Det är inte konstigt att tveka när man börjar se att det gamla, det man trott på, kanske inte var sant. Misstänksamheten leder Ramel till misstaget att tro att Moderaterna vill bli synonymt med Sverige. Begripligt. Det var så det blev när Socialdemokraterna styrde landet under alltför många år, de gjorde anspråk på att vara det enda goda alternativet, och den som inte accepterade deras historie- och verklighetsbeskrivning stämplades som osolidarisk.

Vi vill inte upprepa gamla misstag. Vi vill vara ett parti som följer Sveriges förnyelse, ett parti med visioner för Sveriges framtid. Sverige förändras, och vi förändras med Sverige. Vi vill inte backa bandet. Framåt tillsammans.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Allmänt, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s