Sahlin gör en omvänd Robin Hood

35 dagar innan valet fick Sahlin bråttom att bjuda snäppet över Alliansen i skattesänkningar för pensionärer. Sahlin målar upp en bild av fattiga pensionärer vars pengar stulits av skattesänkningar till redan höginkomsttagare. Likt Robin Hood vill Sahlin ta från de rika löntagarna och ge till de fattiga pensionärerna, genom att beskatta lön hårdare för att sänka skatten på pension.

Alla gillar Robin Hood. Men det finns två fel i den här historien.

Det första: pension beskattas inte hårdare än lön. Tvärtom.

DN Debatt idag kritiserar Helena Svaleryd och Daniel Waldenström PRO:s missvisande rapport:

”En löntagare med 14 000 kr i månadslön betalar via sin arbetsgivare en löneavgift på cirka 1 250 kr, knappt nio procent av lönen. Denna löneavgift är därmed större än de 954 kr som samma löntagare får tillbaka i form av jobbskatteavdrag. (…) Innan jobbskatteavdraget infördes betalade alltså löntagare betydligt högre skatt än pensionärer medan de i dag endast betalar något mer i skatt.”

Alliansen lovar inte allt till alla. Vi vill att störst skattesänkningar ska göras där de gör mest nytta – för dem med låga inkomster, både för lön och pension. Vi vill att det ska löna sig att arbeta, eftersom hela Sverige tjänar på att många arbetar. Även pensionärerna. Som Helena Svaleryd och Daniel Waldenström uttrycker det:

”[I] den mån avdraget leder till att fler får jobb och att fler timmar arbetas gynnas faktiskt även pensionärerna eftersom pensionssystemets finansiering till stor del bygger på löntagarnas inbetalningar. Ju fler som jobbar desto mer pengar finns att betala ut i pensioner.”

Som Moderat vill jag gärna se lättat skattetryck för alla, både pensionärer och löntagare. Mest vill Moderaterna lätta skattetrycket på den som tjänar minst, vilket leder oss till det andra problemet med Sahlins försök att ta från de rika för att ge till de fattiga:

Alla löntagare är inte rika, och alla pensionärer är inte fattiga. Bland pensionärerna finns många av Sveriges rikaste. Och fattigaste – visst, men poängen är att pensionärer inte är en enhetlig grupp. En sjuksköterska tjänar långt mindre än vad många pensionärer får ut i pension. Idag beskattas hennes lön hårdare än pensionärerna. Är det i de läget rimligt att ta från sjuksköterskan för att ge till den pensionär som har det gott ställt?

Som sagt, alla gillar Robin Hood. Men Hood ska ta från de rika och ge till de fattiga, inte tvärtom.

***

SVT om pensionsskatten

SvD om att svenska pensionärer har det bäst i Europa, och om Sahlins fokus på pensionärer

Expressen om att lön skattas hårdare än pension

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s