Ensamstående mammor förlorar på Sahlins maxtaxebluff

När statsministerkandidaterna möttes i gårdagens debatt i Aktuellt inledde Fredrik Reinfeld med att konstatera att Sverige behöver fler jobb. Mona Sahlin inledde med att citera Marx (Blanc) och kommunismens huvudtes:

”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”

Vem vill du ska leda Sverige?

De rödgrönas politik motsvarar dock inte Sahlins tal om att hjälpa samhällets behövande. Tydligast blir detta i frågan om maxtaxa. Sahlin pratar gärna om ensamstående mammor som har de tufft. Dessa vill hon hjälpa genom att sänka maxtaxan på dagis. Det låter bra.

Men den som läser det finstilta upptäcker att Socialdemokraternas maxtaxereform främst riktar sig till dem som tjänar över 31 000 kr/månad eller par där båda arbetar. Det är alltså inte den vanliga ensamstående mamman vi pratar om. Av Sveriges cirka 130 000 ensamstående mammor kommer 100 000 inte upp i den lönenivån.

För en ensam förälder (vilket Sahlin glömt kan vara en pappa lika väl som en mamma) som tjänar 20 000 kronor i månaden innebär Sahlins maxtaxa en besparing på endast 20 kronor i månaden för första barnet och 14 kr för andra barnet. För en läkare med två barn blir besparingen däremot hela 600 kronor i månaden.

Är detta rimligt? Är sänkt maxtaxa för dem som redan är ekonomiskt starka verkligen den välfärdspolitik som för Sverige framåt?

Mer om maxtaxan på Aftonbladet, SvD

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s