Från kris mot full sysselsättning

Idag presenterade finansminister Anders Borg den nya mandatperiodens första budgetproposition. Det är en stram budget som innehåller sänkt skatt för pensionärer, utökade arbetsmarknadspolitiska satsningar och extra statsbidrag till kommunerna.
För den som kommer ihåg Alliansens valmanifest och utspel under valrörelsen innehåller budgeten inga överraskningar. Det är tydligt att regeringen inte vill göra några kostnadskrävande satsningar just nu, utan avvaktar utvecklingen i omvärlden. Det finns tydliga risker för bakslag och oro på finansmarknaderna om man ser på läget i t ex Grekland, Spanien och Irland. Återhämtningen i USA går långsammare än väntat. Skulle det bli en ny nedgång i världsekonomin riskerar Sveriges exportberoende ekonomi att följa med och då är det viktigt att ha gott om resurser att satsa på nya stimulansåtgärder.
Just nu drivs den svenska tillväxten i inte obetydlig utsträckning av exportindustrin, som gör goda affärer med nordeuropeiska länder som Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Nederländerna – länder som klarat krisen bättre än Medelhavsländerna har gjort. Förhoppningsvis blir det ingen ny avmattning och då kommer det förmodligen att finnas utrymme för nya reformer under kommande år.
Regeringens politik inriktas på att stötta återhämtningen av den svenska ekonomin, arbeta för full sysselsättning genom att fortsätta stärka arbetslinjen och minska utanförskapet samt att värna den offentligt finansierade välfärden. Allt detta förutsätter fortsatt ordning och reda i de offentliga finanserna.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s