I Östnytt om fas 3

Jag medverkar i Östnytt i SVT ikväll med anledning av Östnytts bevakning av ett så kallat fas 3-projekt i Motala, där deltagarna riktar allvarlig kritik mot verksamheten. Det är ett företag från Eskilstuna som – på uppdrag av Arbetsförmedlingen – anordnar verksamheten, som vänder sig till långtidsarbetslösa. Jag framhåller i inslaget att det ställs tydliga krav på fas 3-verksamhet: det ska vara meningsfull verksamhet, det ska finnas handledning och det ska finnas den utrustning som krävs för att arbetet ska kunna utföras. Det som visades från verksamheten i Östnytts inslag igår imponerar inte i något av dessa avseenden.

Fas 3-verksamhet är bra och viktig för att ge deltagarna meningsfull sysselsättning och en möjlighet att hålla sig aktiva och jag har besökt andra verksamheter med hög ambitionsnivå, men privata företag ska inte kunna bedriva innehållslös verksamhet på skattebetalarnas bekostnad. Det är Arbetsförmedlingens ansvar att se till att teckna avtal med seriösa företag och att följa upp kvaliteten i den verksamhet som bedrivs på förmedlingens uppdrag. Jag utgår ifrån att Arbetsförmedlingen kommer att noga följa upp vad Eskilstunaföretagets verksamhet i Motala innehåller och om den följer det avtal som ingåtts mellan förmedlingen och företaget.

Se inslaget här (jag medverkar 1.33 in i inslaget): http://svtplay.se/v/2233036/arbetslos_polisanmals_for_kritik

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till I Östnytt om fas 3

 1. Arne Tivedal skriver:

  En förnuftets röst från alliansens sida. Det är till och med värre än att verksamheten behöver stramas upp. Den typ av företag som beskrevs i Östnytts reportage måste vara snubblande nära rent skojeri. Verksamheten är ingen verksamhet. Måla om nya stolar? Pyssla ihop små pingviner till loppisförsäljning? Hahaha. AF-chefen i Eskilstuna borde avskedas omedelbart och företagaren i fråga sättas i fängelse.

 2. Redaktionen skriver:

  Det är faktiskt rejält skönt att höra en ”Moderat” uttala sig negativt om det som verkligen är negativt i Fas 3. Att verkligen stå på sig och visa mod om det som är fel ger dig en guldstjärna hos många i Sveriges kedja inom Fas 3. Du hittar tyvärr inte bara problemen här men det är en annan fråga.

 3. Peter Dahlborn skriver:

  Hej jag har själv varit fas 3 a i drygt ett år. Är på en bra arbetsplats men vi blir utnyttjade som fast anställda. Trivs på platsen jag är på men kan inte kalla det ett arbete Det bästa är att man lever ett socialt bättre liv med att träffa andra personer. Tycker systemet är åt helvete vi finns inte med i den officiella arbetslöshetsstatistiken vilket är jättebra för regeringen som kan visa en bra statistik som ljuger, vi är arbetslösa med dålig lön. Är på en arbetsplats med 8 fas 3 or Vi har alla olika ersättningar beroende på vad vi har i A-kasse ersättning. Vidare om jag har ett fast arbete med månadslön har jag samma lön om det är 28 eller 31 dagar i månaden men vi har ersättning efter hur många vardagar det är i månaden, det kan skilja på 1000 kr netto om det är i Februari eller Mars. Varför törs ingen ta tag i det här. Vidare får vi bara vara kvar på samma plats i högst 2 år även om vi trivs. Efter det måste vi byta till en ny arbetsplats. Som sagt vi är 8 st ingen har fått arbete än så länge. Skulle vara roligt att få reda på hur många som får fast arbete genom fas 3 Tacksam om jag får ett svar från er

  • Andreas Norlén skriver:

   Stort tack för dina kommentarer. Jag förstår att många av er som befinner er i jobb- och utvecklingsgarantis tredje fas har en besvärlig situation. Samtidigt visar din upplevelse att din plats i vart fall fyller ett par av de syften som fas 3 har – att ge en kontakt med arbetslivet med meningsfulla arbetsuppgifter och att ge den sociala gemenskap man får på en arbetsplats. En av fem lämnar fas 3. Ni befinner er i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd och räknas som arbetslösa, inte som anställda. Ja, i och med att ni får aktivitetsrsättning och den baseras på vad man har i a-kasseersättning så förstår jag att ni hamnar på olika ersättningsnivåer. Det är en följd av att ni befinner er i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd och det finns inga planer på att ge alla samma ersättning. Om man vill ha socialförsäkringssystem som bygger på inkomstbortfallsprincipen och inte på ett grundbelopp, lika för alla, blir det olika. Man kan inte jämföra aktivitetsersättning med lön, utan man får ersättning för just de dagar man är utan jobb. Jag kan förstå att det blir besvärligt om inkomsten varierar från månad till månad, men systemet är byggt med tanke på att man förhoppningsvis snabbt ska få ett jobb och inte behöva ersättning i månader. Det blir i många fall inte så om man är i fas 3, men jag tror att det vore svårt att ha en del åtgärder där man får dagsersättning och andra åtgärder där man får månadsersättning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s