Ljusmanifestation med Motala kvinnojour

Tiny Olby, ordförande för Motala kvinnojour talar.

 

Tova från Motala musikskola spelade och sjöng två stämningsfulla sånger.

Jag tyckte att det var viktigt att delta i manifestationen för att markera att mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem. Min medverkan där inskränkte sig till att jag skötte elden, men dessförinnan hade jag och några av de aktiva i Motala kvinnojour (Tina Olby, Gunnel Hübinette, Birgitta Blohm och Mari Malmsuttit) suttit ner i deras lokal för att diskutera några aktuella politiska frågor.

Vi talade bl a om de bevisproblem som inte sällan uppkommer när det gäller händelser där bara två personer har varit närvarande. Det är mycket viktigt att de poliser som förhör män som misstänks ha slagit kvinnor ställer rätt frågor på rätt sätt, så att man inte för snabbt hänvisar till att ord står mot ord och lägger ner utredningen.

Jag tror att det finns ett utrymme att höja kompetensen i förhörsmetodik inom polisen. Regeringen har sagt att det under den nya mandatperioden är viktigt att öka polisens effektivitet och att förbättra resultaten så att fler brott klaras upp. Vi ser redan att antalet uppklarade brott ökar, men mer finns att göra.

Vi talade också om regeringens förslag till ny lagstiftning om kontaktförbud, som det ska bli möjligt att övervaka genom att mannen förses med elektronisk fotboja, och förslaget till lagstiftning mot stalkning (upprepat förföljande).

Uppdatering: Idag fredag rapporterar MVT från manifestationen. Läs artikeln här    *

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ljusmanifestation med Motala kvinnojour

 1. Staffan skriver:

  ”Jag tyckte att det var viktigt att delta i manifestationen för att markera att mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem.”

  Enligt Brottsförebyggande rådet är det en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld. Kvinnor utsätter sina män i ungefär samma omfattning som kvinnor utsätter sina män. 😉

  • Andreas Norlén skriver:

   Det här är en vanlig missuppfattning. Siffrorna kommer inte från BRÅ utan från en amerikansk studie (även en brittisk om vem som initierar våldet figurerar ibland). Det stämmer att studien visar att om man räknar antalet ”våldsincidenter” i parrelationer så blir det nästan lika många som en man utsatt en kvinna för som tvärtom. Dessa siffror sprids och ger missuppfattningen som du nämner.

   Problemet är att då har man inte tagit med att studien räknar alla typer av våld. Läser man hela studien ser man en tydlig statistisk skillnad mellan kvinnors våld mot män och mäns våld mot kvinnor. Exempelvis räknas i studien en incident när en kvinna kastar en tom pappersrulle mot sin man, lika väl som en incident när en man slår sin hustru medvetslös. Det är tydligt att männen i studien betydligt oftare utsätter sin hustru/flickvän för allvarligt våld.

   Men Staffan, poängen i det hela är självklart att inget våld i en parrelation någonsin är acceptabelt. Att vi arbetar mot mäns våld mot kvinnor betyder inte att vi accepterar eller ursäktar kvinnors våld.

   Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt samhällsproblem och därför är manifestationer en dag som denna, och kvinnojourens arbete varje dag, mycket viktigt och värt att uppmärksamma. Om du vill engagera dig mot någon annan typ av våld så är det utmärkt – det råder ju ingen brist på samhällsproblem för den som vill engagera sig.

 2. MotalaKvinnojour skriver:

  Hej Andreas!
  Tack för din medverkan den 25 nov! Vi är mycket nöjda med ljusmanifestationen!
  Vi uppskattade att du tog dig tid att svara på våra förberedda juridiska frågor, som rör vår verksamhet.
  Vänligen
  Tina Olby Gunnel Hübinette
  Motala Kvinnojour

 3. Andreas Norlén skriver:

  Hej Tina och Gunnel!
  Tack själva, det blev en fin manifestation och det var trevligt att se att så många mötte upp. Har ni fler frågor eller synpunkter får ni gärna kontakta mig igen. Er verksamhet har stor betydelse och jag vill gärna hjälpa er på de sätt jag kan.
  Med vänliga hälsningar
  Andreas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s