Tillsammans står vi starka mot dem som hotar våra liv och vår frihet

De misstänkta terrordåden i Stockholm i lördags är mycket allvarliga händelser som visar att Sverige inte är en plats som är fredad från den ondska som har drabbat städer som New York, London och Madrid. Det är polisens uppgift att gripa dem som ligger bakom dåden – staten måste stå stark mot dessa våldsverkare. Det är allas vår uppgift att stå upp för det fria samhälle som terroristerna hatar.

Vi vet fortfarande inte så mycket om de närmare detaljerna kring bombattentaten, men mycket tyder onekligen på att självmordsbombarens ambition var att ta så många julhandlande stockholmare som möjligt med sig i döden. Hade inte en av sprängladdningarna utlösts för tidigt hade han sannolikt lyckats mörda ett betydande antal människor. Parallellerna med angreppen mot kollektivtrafiken i London och Madrid är därmed tydliga.
Skillnaden mellan terroristens förvridna människosyn och vanliga människors medmänsklighet framstår i blixtbelysning, när man läser ögonvittnesskildringar av hur sjukvårdskunniga julshoppare rusade fram till mannen när han låg blödande på trottoaren och försökte hjälpa honom. Dessa och andra julflanörer var målet för mannens attack och hade han fått som han velat hade de legat där döende bredvid honom. De ville hjälpa, han ville döda.
Vi vet ännu inte säkert vad som ligger bakom attentaten, men i e-brevet som skickades till TT och Säpo några minuter innan bomberna detonerade talas om den svenska insatsen i Afghanistan och om Lars Vilks Muhammedteckningar. Mycket av den terrorism vi sett i Europa det senaste årtiondet har haft koppling till islamistisk fundamentalism, så det är självfallet tänkbart att även dåden i Sverige har en sådan bakgrund. Vi vet också att det finns unga män som rest från Sverige till bl a Somalia och Pakistan för att genomföra terrordåd och besöka terroristträningsläger. I veckan dömdes två män av Göteborgs tingsrätt till långa fängelsestraff för förberedelse till terroristbrott i Somalia.

Ideologisk kamp
Innan vi vet mer om bakgrunden till de misslyckade attentaten i Stockholm kan man enbart göra allmänna kommentarer om den islamistiska terrorism som vi sett på andra håll. En och annan debattör på vänsterkanten har försökt göra gällande att den terrorismen är en beklaglig men förståelig effekt av USA:s agerande i bl a Irak, Afghanistan, Pakistan och Israel-Palestina-konflikten. Terrordåd i västvärlden blir med den beskrivningen ett av få sätt på vilka en fattig och förtryckt befolkning kan slå tillbaka mot supermakten USA och dess allierade.
Det som är fundamentalt fel i den analysen är att den bygger på ett slags klasskampsargumentation – rik mot fattig, militär övermakt mot hemmagjorda bomber. Sanningen är i stället att det inte i första hand är fattiga människor som bygger upp terrornätverk som Al Qaida. Usama bin Ladin kommer från en förmögen, saudisk familj.
Kampen mot västvärlden i terrorns form är för terrornätverkens ledare i högsta grad ideologiskt motiverad. I fokus står en strävan att bekämpa allt det som väst står för i form av öppenhet, mänskliga rättigheter och demokrati till förmån för ett styre i stil med det som talibanerna införde i Afghanistan under sitt maktinnehav – en terrorregim med religionen som förevändning. När vi konfronteras med den typen av ideologiska rörelser måste vi vara tydliga. Vi kompromissar aldrig med demokratins och frihetens värden – någonstans i världen. Deras ideologi är ond, oavsett om det gäller Afghanistan, Irak eller Sverige. På samma sätt som vi förbehåller oss rätten att kritisera kommunist-Kinas brott mot de mänskliga rättigheterna måste vi förbehållslöst ta avstånd från de av frihetens fiender som agerar under religiös flagg. De mänskliga rättigheterna är universella och tillkommer var och en som är född till människa och jag ska gärna vid annat tillfälle göra en filosofisk utläggning för att visa hur jag härleder den ståndpunkten.

Mekanismer i sekter
Om man inte ser på nätverkens ledare, utan på de personer som utför terrordåden, t ex genom att spränga sig själva i luften, är det möjligen mer oklart vad som driver dem. En terroristexpert beskriver dem som hjärntvättade. I så fall handlar det väl snarast om den typ av mekanismer man ser i olika typer av sekter, där den egna viljan underordnas en auktoritär lednings vilja och där den egna världsbilden förvrids gradvis under tiden man är i sekten. För att i tid fånga upp de personer i vårt land som riskerar att dras in i kretsar ur vilka potentiella terrorister rekryteras krävs ett aktivt arbete. Det gäller t ex att motverka känslor av utanförskap och ilska, att erbjuda alternativ till ”sektens” gemenskap och att diskutera vad som är rätt och fel. En företrädare för en svensk muslimsk organisation berättade på söndagskvällen att det bedrivs olika projekt för att nå unga människor i riskzonen och poängterade att en viktig sak är att förklara vad islam verkligen står för och motverka den felaktiga bild av islam som extremisterna sprider. Det låter utmärkt.
Många har sagt att vi måste hålla huvudet kallt, inte låta rädslan gripa omkring sig och inte skuldbelägga hela grupper av människor. Jag instämmer. Vi måste fortsätta leva våra liv och inte låta terrorister begränsa oss. Vi måste ta avstånd från terror och fundamentalism, men får inte stänga ute den överväldigande majoritet av svenska muslimer som tar avstånd från våld och vill ha fredlig samexistens – de är också en del av vårt svenska samhälle. Tillsammans står vi starka mot dem som hotar våra liv och vår frihet.

Mer om dådet i min hemtidning MVT: Explosioner utreds som terroristbrott

SvD: Säpos presskonferens om bombdådet i Stockholm, Hade ”förvriden” islam-uppfattning, Bombmannens kontakter kartläggsVi medborgare var målet, Husrannsakan i bostad utanför London

I DN: Polisen tror att fler var inblandade i bombdådet, Brittiska regeringskansliet bekräftar: Vi undersöker 28-åringen, Bombman skickade ljudfiler, Utskrift av hotmejlet till TT, Norell: ”Vi hade änglavakt”

PJ Linder skriver om detta i SvD.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tillsammans står vi starka mot dem som hotar våra liv och vår frihet

 1. Jerry skriver:

  Attentatsmannen hälsar det svenska folket att konstnären Lars Vilks och dennes Muhammedteckningar, de svenska soldaterna i Afghanistan och svenskarnas tystnad är bakgrunden till hans uppmaning.

  Varför skall då svenska civilister straffas?
  Hur kan man rättfärdiga mord för Lars Vilks teckningar (TECKNINGAR!)

  ”Så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör”.
  I denna mening visar individen att han sökte endast HÄMND – öga för öga tand för tand… Så gör man enligt hans hedersbetygelse.

  Idag tycker jag synd om ALLA muslimer som också blivit ett offer till den misslyckade terrordåd!

  Samtidigt har jag åsikten att det enda som stoppar muslimska extremister, är deras oskyldiga muslimska bröder och systrar! Ingen annan kan bidra till slut på sådana dåd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s