Eva Isaksson Ribers till minne

Jag har med sorg mottagit beskedet att Eva Isaksson Ribers, kommunstyrelsens ordförande (M) i Motala 1 januari 2007 – 31 december 2010, har avlidit 56 år gammal. Hon blev historisk på flera sätt. Hon ledde det första maktskiftet i Motala sedan kommunen bildades 1948, hon var Motalas första kvinnliga kommunstyrelseordförande och hon var den som såg till att bron över Motalaviken äntligen kom att byggas, efter att ha diskuterats i långt mer än en mansålder.
Evas engagemang, drivkraft och organisationsförmåga var avgörande för den framgångsrika valrörelsen 2006 och för bildandet av Nystart Motala, den koalition som styrde Motala förra mandatperioden.
Som kommunstyrelseordförande fick hon nytta av samma egenskaper, när hon med envishet och okuvlig energi byggde en bred koalition av rikspolitiker, statliga tjänstemän och kommunpolitiker längs Bergslagsdiagonalen för att få regeringen att satsa på den nya dragningen av riksväg 50 förbi Motalas stadskärna, via en bro över Motalaviken och sedan till Mjölby. Det var en fråga som kommunledningen i Motala arbetat med i decennier utan framgång. Med Eva Isaksson Ribers som drivande kraft nåddes till slut ett genombrott och bro- och vägbygget pågår för fullt.
Till detta ska läggas att hon även lyckades övertyga regionförbundet Östsam om betydelsen av en bättre väg mellan Motala och Linköping. Upprustningen av riksväg 36 inleds inom kort. Hon fick också gehör för att riksväg 50 norr om Motala behöver förbättras, en satsning som nu finns med i Trafikverkets planering. Hon brukade säga att Motala är omgivet av 70-skyltar. Tack vare hennes idoga arbete kommer detta snart att vara ett minne blott.
Eva Isaksson Ribers ledde Motala under en period av svåra ekonomiska påfrestningar till följd av den internationella finanskrisen. Hon var till yrket auktoriserad revisor och hennes djupgående ekonomiska kunskaper var av stor betydelse för Motala under dessa kritiska år. Tack vare snabbt och resolut agerande undvek Motala kommun stora underskott och går nu in i det förbättrade konjunkturläget med en stark ekonomi.
När vi nu lyser frid över Evas minne gör vi det i den fasta övertygelsen att hon kommer att bli ihågkommen under lång tid. Vid sidan av en lång rad män som format det moderna Motala finns nu en kvinna som skrivit in sig i kommunens historia – för sin kompetens, för sitt engagemang och för de resultat hon uppnådde.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s