Debatt om vårdnadsbidraget i Motala

S och V vill avskaffa vårdnadsbidraget i Motala och gör det genom ett sensationellt illa berett förslag, som fullmäktige i kväll – på förslag av Alliansen – beslutade återremittera. Jag sade bl a följande i debatten.
– Niklas Rudberg (S) med flera vill att vi ska ägna oss åt beslutsfattande genom gissningar. Han gissar att vårdnadsbidraget är dåligt för Motalaborna, men han har inte gjort ett dugg för att ta reda på hur verkligheten ser ut. Vilka är det som använder vårdnadsbidraget i Motala? Hur har vårdnadsbidraget påverkat jämställdheten, integrationen och valfriheten i Motala? Är invandrarna överrepresenterade bland dem som använder vårdnadsbidraget? Det sägs inte ett ord om detta i handlingarna till dagens sammanträde. Det här förslaget har inte beretts alls.
– När vi införde vårdnadsbidraget menade vi att det är bra för Motalas barnfamiljer att få ytterligare en valmöjlighet. De familjer som inte vill att barnet ska börja i förskola genast efter föräldraledigheten får ökade möjligheter att låta en förälder vara hemma lite längre. De som valt att göra så tidigare har inte fått någon del av de stora belopp som satsas på förskolan. Förskola är jättebra, men genom vårdnadsbidraget får de föräldrar som vill något bättre ekonomiska förutsättningar att välja något annat än förskola och det blir något större rättvisa mellan de som använder kommunal barnomsorg och de som inte gör det. År 2009 kostade en barnomsorgsplats Motala kommun 109 700 kronor per barn och år minus barnomsorgsavgiften. Vårdnadsbidraget kostar 36 000 kronor per barn och år.
– Man kan självfallet som S och V påstå att vårdnadsbidraget är dåligt för integrationen och jämställdheten, men visa det då! Innan man avskaffar en reform är det självklart att man ska följa upp hur den har fungerat. Här har ni chansen att följa upp vårt vårdnadsbidrag och se om ni hade rätt, om jämställdheten och integrationen har försämrats i Motala. Varför tar ni inte den chansen? Vågar ni inte?
– Ibland brukar man skämtsamt säga att om kartan och verkligheten inte stämmer överens, så väljer politiker att följa kartan och strunta i verkligheten. Niklas Rudberg vill inte ens ha någon karta.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s