Jag medverkade i Uppdrag Granskning ikväll

Jag medverkade i kvällens sändning av Uppdrag Granskning, som handlade om läkaren och uppfinnaren Johan Ullman. Han drogs in i en omfattande skiljeprocess med ett riskkapitalbolag som han ingick avtal med för att få hjälp att kommersialisera en av sina uppfinningar, en helt ny slags datormus. Processen slutade med att han ålades att betala processkostnader på fyra miljoner kronor, vilket tvingade honom i personlig konkurs. Se programmet på http://www.svt.se
Som framgår i programmet har jag motionerat i riksdagen om att man borde se över lagstiftningen kring skiljeprocesser ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Till exempel vittnar man inte under ed i skiljeprocesser, vilket innebär att man kan tala osanning utan att straffas för det. Det finns skäl att edgång inte får förekomma i skiljeprocesser och man kan begära att ett visst vittnesmål ska avläggas under ed vid en tingsrätt, men jag ifrågasätter om skälen för att inte ha edgång är starka nog och om ventilen att gå till tingsrätt och vittna är tillräcklig.
Min grundinställning är dessutom att det inte är lämpligt att en privatperson tvingas möta ett stort företag i en skiljeprocess. Parternas resurser har betydelse även vid en rättegång i allmän domstol, men i en skiljeprocess måste den förlorande parten inte enbart ersätta motpartens rättegångskostnader, utan också betala arvodena till skiljemännen – i fallet Ullman omkring en miljon kronor. I allmän domstol har rätten också viss skyldighet att ge materiell processledning, dvs vägledning, vilket är till viss hjälp för den som inte är van att processa. Dessutom är förhandlingen i allmän domstol offentlig, vilket gör att parternas agerande kan granskas i efterhand.
Fallet Johan Ullman är ett av många exempel på att uppfinnare och innovatörer har svårt att värna sina rättigheter. Ofta – dock inte i Ullmans fall – handlar problemen om att de utsätts för patentintrång, och därför behövs ökade möjligheter för uppfinnare att värna sina patent, vilket jag också har motionerat i riksdagen om.
Tänk om Johan Ullman hade fått ägna de närmare åtta år som tvisterna pågått till att göra nya uppfinningar som hade kunnat skapa tillväxt och välstånd i vårt land!

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag medverkade i Uppdrag Granskning ikväll

  1. Rikard Fridell skriver:

    Tack för att det finns politiker kvar i Sverige idag som bryr sig lite om den lilla människan. Min tilltro till makthavarna i Sverige idag är körd i botten, men en liten strimma ljus tändes idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s