Sett på stan – Blir du utsatt för hot eller våld?

Promenerar man längs Norr Mälarstrand, ett stenkast från riksdagen, passerar man den här parkeringsautomaten. Den uppmärksamme noterar affischen från Kvinnofridslinjen, här på vad jag tror är rumänska (?).

Under arbetet med det idéprojekt om våld i nära relationer som jag driver tillsammans med Ewa Thalén Finne för Moderaterna har jag sett affischen på svenska och vet att den frågar (ungefär) ”Blir du hotad eller utsatt för våld?”. Det är gott att även kvinnor som inte talar svenska nås av budskapet om att våld aldrig ska accepteras och tolereras i Sverige. Lika gott är att de kan vända sig till Kvinnofridslinjen för att få råd och stöd på sitt eget språk. Samtidigt är det nedslående att så många kvinnor, både svenskor och kvinnor som kommit till vårt land, lever med våld i sin vardag.

En sådan här skylt är en påminnelse för oss alla att inte glömma att det är högst sannolikt att vi känner en kvinna som är utsatt för våld av en närstående man, och en man som utsätter en närstående kvinna, eller tvärtom. Låt oss alla göra vad vi kan för att förändra det. Låt oss försöka våga se och våga fråga: ”Blir du utsatt för hot eller våld? ”

I media senaste dagarna om våld i nära relationer:

Aftonbladet Debatt ”Fler kvinnor kommer att dö”.

DN om Män för jämställdhets outtröttliga arbete ”Män hör bara det som handlar om kvinnors rättigheter” och chatten med MFJs ordförande Tomas Wetterberg.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s