Juholt – statssocialisten?

En av de strider som den nye S-ledaren uppenbarligen tycker är viktig att ta rör statens ägande av stora företag som verkar på konkurrensutsatta marknader. I sitt länge emotsedda linjetal på lördagen gick han bland annat till angrepp mot Alliansregeringens försäljning av en del statliga företag, bl a Vin & Sprit.

Ett argument jag hört mot försäljningarna är att staten går miste om framtida utdelningar och värdeökningar. Det innebär att man ser aktieinnehaven i bolagen som rena kapitalplaceringar, vilkas enda syfte är att ge avkastning åt staten. Det kan man onekligen tolka som att S vill köpa aktier för att finansiera framtidens välfärd med aktieutdelningar.

Om staten äger bolag för att få kapitalavkastning, varför ska staten placera sina pengar i just de bolag staten nu äger? Det vore väl i så fall klokare att placera statens pengar i de aktier, svenska och utländska, som från tid till annan ger bäst avkastning?

Det kan förstås också vara så att Juholt ogillar aktieförsäljningarna eftersom han anser att så många företag som möjligt ska ägas och styras av staten. Det finns ett bra ord som beskriver den hållningen: statssocialism. Den har prövats med måttlig framgång på andra håll i världen.

Just försäljningen av statliga aktier för att betala av på statsskulden är nog den alliansreform som är lättast för S att återställa, om S i en framtid skulle återfå regeringsmakten. Det är bara att låna upp 150 miljarder kronor och ge sig ut på aktiemarknaden.

Som kapitalplacering duger förvisso vilka aktier som helst, men troligen finns det gott om Nordea- och Teliaaktier att få tag på, om S föredrar just dessa bolag. Tänker S gå till val på en sådan politik? Det vore den logiska följden av Juholts argumentation.

Idag har staten i praktiken mångmiljardbelopp upplånade för att kunna äga aktier. En mindre statsskuld idag innebär att staten står bättre rustad att klara nästa lågkonjunktur. Det är klok och ansvarsfull politik – samtidigt som bolagen får verka utan risk att tvingas ta politiska hänsyn.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s