Juholt agiterar mot nytänkande och nyföretagande i välfärdsverksamheterna

När den nye S-ledaren Håkan Julholt i sitt installationstal i lördags talade om friskolor och privata alternativ inom vård och omsorg påminde hans retorik mycket om den socialdemokrati som genom Lex Pysslingen på 1980-talet stoppade offentliga bidrag till fristående förskolor: ”Elever har blivit kunder på en marknad”, ”Men på valfrihetens altare offras de basala kunskaperna när erbjudandena snarare lyfter fram dans och idrott i stället för läsa, räkna, skriva”, ”Dagis, skolor, sjukhus, äldreboende… sådant ska i högerns nya, sköna värld säljas ut till den som betalar bäst”. Det är som om 30 års politisk utveckling i Sverige är som bortblåst. Jag trodde nog att de stora striderna om värdet av alternativ inom välfärdsverksamheterna nu var över och att det fanns en ganska bred uppslutning bakom synen att det inte är driftsformen som är det avgörande, utan kvaliteten. Även i många S-kommuner finns sedan länge alternativa utförare. När socialdemokraterna styrde Linköping för ett par mandatperioder sedan fortsatte alternativen att växa fram.
En del av Juholts ordval om valfrihet och välfärdsföretagande är direkt plumpa och andra är direkt felaktiga. Vad gäller förskolor och skolor råder fri etableringsrätt, dvs det handlar sällan om att sälja eller handla upp driften av kommunala förskolor och skolor, utan i stället om att ge nya entreprenörer möjlighet att etablera sig. Sjukhus och äldreboenden har inte heller sålts i någon större omfattning, såvitt jag vet, men däremot förekommer det i olika kommuner upphandling av driften av sådana verksamheter.
Att olika alternativ inom vård och omsorg gör att det finns större förutsättningar för den enskilde att få just sina behov tillgodosedda betyder ingenting för Juholt. Att vård- och omsorgsområdet är ett fält, där det allt större utrymmet för entreprenörskap medför både nytänkande och nyföretagande samt möjlighet för personalen att välja andra arbetsgivare än kommunerna finns tydligen inte med i Juholts föreställningsvärld. I Motala är det största privata företaget Poppelstaden omsorgsförvaltning AB, som tillhandahåller assistanstjänster till funktionshindrade. Det gillar nog inte Juholt.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s