En VÅP för historiskt låg arbetslöshet

Regeringen skriver:

I den vårproposition som presenterades i dag konstaterar regeringen att Sveriges ekonomi växer i snabb takt samtidigt som arbetslösheten sjunker. En ansvarsfull politik som värnat de offentliga finanserna har säkrat att Sverige kunnat stå på fast mark och haft förmåga att hantera krisen.

De offentliga finanserna väntas visa överskott redan i år. Det betyder att det finns goda förutsättningar för att genomföra åtgärder för fler jobb, bättre välfärd och växande företag. Regeringens främsta mål under mandatperioden är att ta Sverige mot full sysselsättning och minska utanförskapet. Därför kommer politiken att inriktas på att ta ansvar för jobben och få fler i arbete genom en trygg tillväxt.

I den ekonomiska vårpropositionen redovisar regeringen inriktningen för finanspolitiken de kommande åren. Nyligen presenterades också regeringens satsning på infrastruktur samt en översyn av sjukförsäkringen. I den budgetproposition som kommer i höst kommer regeringen att presentera konkreta förslag framförallt för det kommande budgetåret. Inriktningen i höstens budget kommer framför allt att handla om:

Fler i arbete
Det är viktigt att reformerna för fler i arbete samt fler och växande företag fortsätter. Om ekonomin tillåter och om vi har viktiga reformer inom välfärds- och utbildningsområdena på plats kommer regeringen att genomföra ett antal viktiga skattesänkningar. Det handlar bland annat om ytterligare sänkt skatt för alla som jobbar, ytterligare sänkt skatt för pensionärer, höjd gräns för när man betalar statlig inkomstskatt och sänkt moms på restaurang- och cateringverksamhet.

Ett stabilt finansiellt system
Det är centralt för ekonomin att vi har ett stabilt finansiellt system. Därför kommer regeringen att pröva åtgärder som motverkar framtida risker för hushåll och banker. För att göra bankerna mer motståndskraftiga mot finansiell oro kommer regeringen att se över möjligheterna att öka kraven på bankernas egna kapital.

Ett högklassigt utbildningssystem
En väl fungerande utbildning förbättrar våra kunskaper och livschanser. Det stärker dessutom Sveriges konkurrenskraft. Åren 2011 och 2012 kommer att bli två av de mest reformintensiva åren i svensk utbildningshistoria. Men trots detta kan det behövas ytterligare åtgärder inom utbildningssystemet. Det är till exempel fortsatt angeläget att höja statusen på läraryrket.

Hög kvalitet i välfärden
Den offentliga och solidariskt finansierade välfärden ska hålla högsta möjliga kvalitet och den ska komma alla till del. Regeringen har genomfört ett antal reformer för höjd kvalitet, mer valfrihet och ökad tillgänglighet i välfärden. Nu kommer politiken framför allt att riktas in på sjukvården och äldreomsorgen och på att förbättra situationen för utsatta barn och ungdomar. Dessutom vill regeringen fortsätta förbättra resultaten och effektiviteten i rättsväsendet.

En hållbar tillväxt i alla delar av Sverige
Det måste bli lättare att driva företag, arbeta och bo i alla delar av landet. Vi kan underlätta för detta genom att dra nytta av energiomställningen inom de gröna näringarna och det växande intresset för turism, lokalproducerad mat och upplevelser i naturen. Men också genom god tillgänglighet till service och bra infrastruktur, både digital och fysisk.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s