Lägre moms ger nya jobb

Omkring fem nya tjänster. Det är vad Thomas Hallberg räknar med att en halvering av restaurangmomsen skulle betyda för Östgötakök Delikatess & Catering i Norrköping med tillhörande verksamheter. Om man söker på ”restaurang” och ”Norrköping” på eniro.se får man 289 träffar. Sänkt restaurangmoms ger många nya jobb!

Halverad restaurangmoms är en av de jobbskapande satsningar som regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2012. Jag ville få en östgötsk restaurangföretagares syn på saken och mötte i tisdags Thomas Hallberg, som driver Östgötakök tillsammans med Karin Elebring. I rörelsen ingår även Bagarstugan, Restaurang Knäppingen, Brasserie Bageri och nyöppnade Restaurang Ardor. Totalt har de 44 heltidsanställda och 60 extraanställda som hoppar in när det behövs.
Thomas Hallbergs bedömning är att en sänkning av momsen på restaurang- och cateringtjänster från 25 procent till 12 procent skulle ge ungefär fem nya jobb i hans och Karins företag. Det skulle innebära en ökning av antalet fast anställda med 11,4 procent. Om hans bedömning är representativ för branschen skulle vi få se tusentals nya jobb växa fram över hela Sverige.

Anställa fler
Thomas Hallberg framhåller att restaurangbranschen präglas av hård konkurrens och små vinstmarginaler. Den genomsnittliga restaurangen i Norrköping gick förra året med 110 000 kronor i förlust. Ett nollresultat eller ett litet minus är alltså vardagen för många av Norrköpings restaurangföretag. Detta i kombination med att det är dyrt att ha anställda i Sverige – både löner och arbetsgivaravgifter är höga – gör att restaurangägaren ofta måste arbeta väldigt många timmar själv, i stället för att anställa så många personer som egentligen skulle behövas. En halverad restaurangmoms skulle göra det möjligt att anställa fler och därmed avlasta ägaren, resonerar Thomas Hallberg.
För närvarande är ungefär en fjärdedel av hans anställda under 25 år. Han betraktar det som naturligt att öka andelen unga anställda och ser framför sig att många av dem som kommer att nyanställas i fortsättningen kommer att vara yngre personer. Restaurangbranschen är för många unga en viktig inkörsport till arbetsmarknaden. Sex av tio anställda är under 34 år. Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet och då gäller det att skapa tillväxt i sådana branscher som kan sysselsätta många unga.

Hög jobbtillväxt
De senaste åren har jobbtillväxten varit hög i restaurangnäringen och en halverad moms skulle kunna öka tillväxttakten ytterligare. Mellan 2000 och 2008 ökade sysselsättningen i hotell- och restaurangbranschen med 24 procent, medan ökningen i övriga näringslivet var sju procent. Det visar att branschen kan vara en motor för ökad sysselsättning.
Thomas Hallberg tror också att halverad restaurangmoms skulle minska antalet svarta jobb i branschen. Han konstaterar att han och andra seriösa företagare är de som jublar mest över förslaget. När vinsten med att vara oseriös blir mindre tack vare lägre beskattning kommer fler och fler att anse att det inte är värt att ta risken. Rut- och rotavdraget har gjort tusentals svarta jobb vita och mycket talar för att en halvering av restaurangmomsen skulle ge motsvarande effekt i restaurangbranschen.
När man sänker skatter ska man prioritera skattelättnader som ger många nya jobb. Att rikta skattelättnader till personalintensiva branscher med höga arbetskraftskostnader är rätt. Rut- och rotavdragen är en sådan riktad, träffsäker skattelättnad, halverad restaurangmoms är en annan.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s