Tid för ansvar – en budget för jobb och välfärd

Sverige har ett unikt, urstarkt läge som skiljer sig från snart sagt alla andra västländers situation, när vi nu ser hur världskonjunkturen snabbt mattas av. Vi har balans i budgeten och en låg statsskuld, i ett läge när alla andra tvingas till stora nedskärningar och skattehöjningar. Trots detta påverkas Sverige som ett litet, exportberoende land självklart av turbulensen i omvärlden och tillväxttalen måste revideras ner. Det osäkra lägret avspeglas också i den budgetproposition, Tid för ansvar, som finansminister Anders Borg presenterade idag. Reformutrymmet är bara hälften så stort som regeringen så sent som i våras trodde att det skulle vara – men det är ändå 15 miljarder kronor. Det använder regeringen för satsningar på tre områden.

1. Kortsiktiga åtgärder för att parera den svagare tillväxten, främst i form av en stor satsning på drift, underhåll och trimningsåtgärder när det gäller vägar och järnvägar samt ökade resurser till arbetsmarknadsåtgärder (t ex stöd för att unga som avbrutit grundskole- eller gymnasiestudier ska avsluta sin utbildning).
2. Förändringar som långsiktigt förbättrar förutsättningarna för företagande, tillväxt och nya jobb, bl a halverad moms på restaurang- och cateringtjänster, ett företagsskattepaket (förenklad expertskatt, förmånligare fåmansbolagsbeskattning och utökade möjligheter att göra avdrag för kostnader för forskning och utveckling) och betydande satsningar på skolan (Mattelyftet för bättre matematikundervisning, åtgärder för att lärare ska kunna utvecklas och göra karriär, Lärarlyftet II för att icke behöriga lärare ska kunna få lärarlegitimation m m).
3. Satsningar på välfärd och rättvisa, inriktade på hushåll med små ekonomiska marginaler, bl a höjt bostadstillägg för pensionärer med låga inkomster, höjt bostadsbidrag till barnfamiljer och unga vuxna och förbättringar i sjukförsäkringen.

Det här är väl avvägda satsningar som parerar konjunkturavmattningen och långsiktigt bygger Sverige starkare och rättvisare. Vi ska vårda våra starka offentliga finanser och det förtroende vi byggt upp för den ekonomiska politiken. Mot oss står en socialdemokrati som lovar allt till alla och inte har någon sammanhållen jobbpolitik.

På bilden presenterar jag budgeten vid en pressträff på Platengymnasiet i Motala tillsammans med Martina Axene (KD), Jan Arvidsson (C) och Karin Granbom Ellison (FP).
Läs mer om budgeten på http://www.regeringen.se/budget

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s