Regeringen satsar på de mest sjuka äldre

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har träffat en överenskommelse för 2012 om utveckling av vården och omsorgen om de mest sjuka äldre. Under nästa år avsätts 1,1 miljarder kronor ur statsbudgeten. Medlen är huvudsakligen prestationsbaserade.

En växande grupp i vårt samhälle är äldre personer med omfattande och sammansatta vård- och omsorgsbehov. För en äldre person med flera diagnoser kan det emellanåt vara svårt att orientera sig mellan de olika vårdkontakterna. Därför krävs en ökad samverkan mellan vård och omsorg kring den äldre och även en förenklad vårdstruktur.

– Alla ska kunna känna sig trygga i att få den vård och omsorg man behöver när man blir äldre. Därför måste vi säkerställa att vården håller en hög kvalitet och förenkla kontakterna med vården, säger socialminister Göran Hägglund.

I överenskommelsen med SKL för 2012 är det särskilt två områden som prioriteras:
– god läkemedelsbehandling för äldre
– en sammanhållen vård och omsorg

Satsningens mål är också att de äldre ska vara delaktiga och ha möjlighet att påverka sin vårdsituation.

– Den äldre ska självklart kunna påverka sin vårdsituation och bli kontinuerligt informerad och tillfrågad om sina önskemål. Detta gäller givetvis också anhöriga om den äldre önskar det. Värdighet, välbefinnande och trygghet ska vara honnörsorden för vården och omsorgen, säger äldreminister Maria Larsson.

Redan 2010 inledde regeringen en långsiktig satsningen på de mest sjuka äldre. Satsningen är unik då såväl regeringen, kommun och landsting deltar i arbetet.

– Stimulansmedel genom denna överenskommelse kommer att bli en ytterligare drivkraft för att förbättra vård och omsorg om äldre. Vården behöver bli bättre på att ge individuell vård och omsorg utifrån den äldres behov, säger Anders Knape, ordförande för SKL.

Den 1 januari 2011 utsågs Eva Nilsson Bågenholm till äldresamordnare för att leda arbetet.

– Äldre personer med omfattande och sammansatta vård- och omsorgsbehov är en växande grupp i vårt samhälle. För sjuka äldre krävs ofta ett mer situationsorienterat arbetssätt där vård och omsorg bedöms utifrån en helhetssyn på den samlade livssituationen. Denna långsiktiga satsning är därför oerhört angelägen, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Under mandatperioden satsas närmare 4,3 miljarder kronor på att förbättra vården för de mest sjuka äldre. Överenskommelsen med Sveriges Kommuner och Landsting för 2012 omfattar drygt 1,1 miljarder kronor.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s