Livlig frågestund i delstatsparlamentet

Vi åt lunch i delstatsparlamentet i New South Wales och fick då möjlighet till informella samtal med åtta delstatsparlamentariker, flertalet från överhuset. Värd för lunchen var talmannen i överhuset, men även talmannen i underhuset deltog i lunchen. På bilden välkomnas Per Bill av Don Harwin, överhusets talman. Vi diskuterade bl a presstöd, blockering av internetsajter, kontroll av regeringsmakten och finansieringen av public service.
Efter lunchen fick vi möjlighet att följa frågestunden i underhuset, dvs då parlamentsledamöterna fick ställa frågor till ministrarna i delstatsregeringen. Det blev en mycket livaktig föreställning, mycket lik vad som sker i det brittiska parlamentet. En skandal kring ett casino gjorde att det blev extra eld i debatten. Det var extra intressant att se frågestunden eftersom KU just nu arbetar med en översyn av interpellations- och frågeinstituten i den svenska riksdagen, inklusive de frågestunder som vi har varje torsdag och som i princip motsvarar det vi fick uppleva i Sydney, även om våra tillställningar är mycket stillsammare.
Vi drack te i Speaker’s Garden (underhusets talmans trädgård) med talmannen Shelley Hancock, vice talmannen, parlamentariker och en tjänsteman från talmanskansliet. Också då blev det tillfälle till diskussioner om hur det parlamentariska arbetet bedrivs i våra respektive länder.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s