Möte med integrationsminister Victor Dominello

I parlamentet i New South Wales (NSW) träffade vi även Victor Dominello, delstatsregeringens integrationsminister. Han redogjorde för en del av diskussionerna som förs kring ursprungsbefolkningarnas situation och hur deras livsvillkor ska kunna förbättras. På bilden avtackas han av Per Bill. Nedanstående är ett sammandrag av hans synpunkter.

Cirka tre procent av befolkningen i NSW är aboriginer (varav 80 procent bor längs kusten, 20 procent i Sydney). De har tre gånger högre arbetslöshet än befolkningen som helhet, utbildningsresultaten är mycket sämre, medellivslängden är tio år kortare än för genomsnittsbefolkningen.

Aboriginerna vill ha ett författningstillägg som äger att diskriminering inte får förekomma. Detta har lett till omfattande diskussioner. Den första tanken var att aboriginerna skulle erkännas i preambeln till konstitutionen som de första invånarna i landet. Då såg man risken att uttalande skulle bli som en överrock till hela författningen som High Court skulle kunna använda för att tolka hela författningen. Borde man i stället ta in det i en preambel till en avdelning av konstitutionen? Eller i en specifik bestämmelse i konstitutionen? Då uppkom också diskussionen om att andra bestämmelser i konstitutionen var obsoleta och borde tas bort. Diskussionen fortsätter.

En annan fråga som debatterats är vem som är aborigin. Detta är mycket komplicerat. Tre kriterier används.
– Ansluten till ett aboriginskt samhälle.
– Erkänns av det aboriginska samhället som aborigin.
– Ser sig själv som aborigin.
Man kan alltså bli adopterad aborigin.

Det har kommit fram så många olika aboriginorganisationer med olika krav att det har varit svårt för regeringen att veta vem man ska lyssna på och förhandla med. En möjlighet som diskuteras är att skapa ett bredare, politiskt organ för aboriginerna (jfr det svenska sametinget).

Delstaten accepterar multikulturalism, men Dominello framhåller att alla invånare lyder under samma lag och att engelska är det gemensamma språket. I ett multikulturellt samhälle – där vi blir mer och mer olika – behöver vi fokusera på det som binder oss samman. I Australien har multikulturalism varit framgångsrik.

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s