Spännande diskussioner på Australian National University

Under dagen har vi även besökt Centre for European Studies vid Australian National University (ANU), Australiens största universitet. Centre for European Studies arbetar med frågor med europeisk profil inom en rad områden, bl a juridik och statsvetenskap.
Vi fick möjlighet att diskutera med ett halvdussin forskare och diskussionen kom att kretsa kring federalism, ursprungsbefolkningarnas rättigheter, medborgerliga fri- och rättigheter och andra konstitutionella frågor.

Nedanstående personer deltog från universitetets sida. (På bilden står delegationen från KU tillsammans med deltagarna från ANU.)
Professor Fiona Wheeler, College of Law – specialist på konstitutionell rätt när det gäller domstolar och deras roll i det konstitutionella systemet. Hon arbetar även med frågor kring domares roller, integritet m m.
Dr Dominique Dalla-Pozza arbetar med konstitutionell rätt med inriktning på parlaments lagstiftande funktion, bl a utskottens roll. Hon har specialstuderat hur Australiens anti-terrorismlagstiftning kom till. (Det finns solnedgångsklausuler för viss lagstiftning och vissa andra översynsbestämmelser. Man har också inrättat the Office of the Indipendent Monitor för att följa upp hur lagstiftningen tillämpas.)
Ms Anne McNaughton arbetar med EU-rätt med komparativ inriktning och jämför EU och Australien. Hon skrev nyligen om EU:s tjänstedirektiv och jämför med arbetet med att integrera Australiens tjänstesektor. Det finns inte så många legala hinder att flytta mellan delstaterna, men många praktiska, kulturella hinder. (Hon tror att EU kommer att ”muddle through” problemen med Grekland – ”because they always do”.) Hon menar att det finns skäl för att ha mer av centralisering i Australien än i EU, eftersom Australien är ett stort land med en liten befolkning och problemen med att ha olika system på olika områden blir därmed mer påtagliga.
Mr Azmi Wood arbetar med konstitutionell rätt ur ursprungsbefolkningarnas perspektiv (se även föregående mötesnoteringar). Den stora frågan är just nu om man ska erkänna ursprungsbefolkningarna i konstitutionen. Efter en folkomröstning 1967 avlägsnades de värsta bestämmelserna i konstitutionen med hänsyn till ursprungsbefolkningarna. Det har gjorts försök att skapa beslutsorgan för självbestämmande för ursprungsbefolkningarna – det finns ett organ som man kan ansluta sig till frivilligt idag, men vad som är den bästa lösningen är oklart.
Dr Andrew Banfield, School of Political Science and International Relations, statsvetare, har uppfattningen att delstaterna har betydelse och att det är bra med skillnader mellan delstaterna, att det är bra att testa saker i en stat innan man genomför det i hela landet och att konkurrens mellan delstaterna är bra.
Johannes Krebs skriver avhandling om anti-terroristlagstiftningens påverkan på rätten till en rättvis rättegång – en jämförelse mellan Australien och UK. Hur påverkar Europakonventionen rättsutvecklingen i Storbritannien och hur gör det att utvecklingslinjerna blir olika mellan Australien och UK? Australien har en mycket ”sober constitution” och det är svårt för High Court-domarna att få tolkningen rätt. Många frågor som i Europa skulle uppfattas som konstitutionella frågor hanteras i Australien som politiska frågor. Ur konstitutionen kan några få rättigheter härledas (impliceras), men det uppfattas ofta som formfrågor snarare än materiella rättighetsfrågor.
Svenska Erica Carlsson, EU-praktikant och jurist från Stockholm (som skrivit examensuppsats om familjerätt och internationell rätt), deltog också i mötet.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s