Ett nytt kapitel i den svenska monarkin

Idag inleds ett nytt kapitel i den svenska monarkins tusenåriga historia. Då döps en liten flicka som på samma gång är ett älskat och välkommet barn till två lyckliga föräldrar och prinsessa av konungariket Sverige. Också för Östergötland inleds en ny tid, då prinsessan är utsedd till hertiginna av Östergötland.

Det är omöjligt att inte bli berörd och rörd av prins Daniels både känslofyllda och sakliga presskonferens. Förmodligen myntade prinsen ett nytt bevingat uttryck, som möjligen kan bli lika citerat som ett visst ”klick”, när han med glädje och återhållet känslosvall sade att hans känslor var ”lite all over the place”. Hans och kronprinsessans lycka är lätt att ta in och lätt att dela.

 I en tid som vår med stora och snabba förändringar är det viktigt att det också finns trygga och stabila institutioner som vi kan samlas kring och som kan vara en lugnande och balanserande kraft i samhället. Monarkin är en sådan institution. Dess främsta styrka ligger just i dess kontinuitet och i den gemenskap mellan alla oss som bor i Sverige som den både skapar och symboliserar.

Kontinuiteten blir tydlig om man tänker på att kung Carl XVI Gustaf snart har suttit på Sveriges tron i fyra årtionden och är inne på sin sjunde statsminister. Flera generationer politiker har kommit och gått under denna långa tid men kungen är kvar och kommer mänskligt att döma att vara det länge än – troligen långt efter att vi har lämnat Sveriges riksdag. Därigenom markeras och manifesteras stadgan och stabiliteten i det svenska statsskicket och den svenska demokratin. Om 18 år eller så kommer den nyfödda prinsessan att för första gången delta i riksmötets högtidliga öppnande, en ceremoni som sedan blir ett återkommande inslag i hennes liv. Så kopplas en ny länk till statsskickets och den svenska historiens långa kedja.

En liten nyfödd prinsessa föds in i ett mycket speciellt sammanhang och hennes val kommer att uppmärksammas av oss alla, men i princip är spelplanen densamma för henne som för oss alla: hon måste under livets gång göra olika val och bestämma sig för hur hon ska förhålla sig till den kontext hon föddes till. Vi hoppas och tror att hon kommer att få gott stöd och fin vägledning av sina föräldrar inför dessa val.

Vi välkomnar den nya tronarvingen till det land vars främsta företrädare hon en dag kommer att bli och i synnerhet hit till Östergötland. Vi önskar henne ett långt och lyckligt liv och ser fram emot att följa henne utvecklas och blomstra och uppnå sin fulla potential. Hennes berättelse är en del av allas vår gemensamma berättelse och den skriver vi tillsammans varje dag.

 

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett nytt kapitel i den svenska monarkin

  1. Per Kjellén skriver:

    Dopet av Estelle kan knappast inleda ett nytt kapitel i den svenska monarkins historia. Vad är nytt? Vad har hänt?

    Konungariket Sverige finns inte. Var får du belägg för att dels Sverige är ett Konungadöme, dels att detta är den officiella beteckningen på den svenska nationen?

    Monarkin i Sverige är ingen institution. Monarkin har inget stöd i Regeringsformen. Att ge innehavaren av Sveriges tron titeln statschef skapar inte en monarki. Vilka definitioner på monarki har du och hur passar dessa definitioner in på det svenska statsskicket?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s