Partiledardebatten idag visar att det bara finns ett regeringsalternativ som håller ihop och sätter jobben först

Idag var det partiledardebatt i riksdagen. Alliansens ansvarsfulla politik som sätter jobben först stod emot en splittrad opposition utan jobbpolitik.

Sverige är inte isolerat från de europeiska kriserna. Vi påverkas när finansmarknaderna drabbas av oro. Vi påverkas när efterfrågan minskar. Men vår verklighet är just nu ändå en annan. Alliansens ansvarsfulla ekonomiska politik har lett till att utanförskapet sedan 2006 har sjunkit med 200 000 och sysselsättningen ökat med ungefär lika många personer. Arbetslösheten är visserligen alldeles för hög, men har utvecklats relativt bättre än i andra europeiska länder. 2006 hade Sverige Europas 14:e högsta arbetslöshet. 2011 låg vi på 9:e plats och i senaste månadsstatistiken från Eurostat ligger vi på 7:e plats.

Detta är något att vara stolt över, men samtidigt är det viktigt att arbetet fortsätter. Stora och viktiga utmaningar återstår. Det handlar om grupper med alltför svag förankring på arbetsmarknaden. Med allt för hög arbetslöshet och utanförskap: Unga, utrikes födda, funktionshindrade. Alla med särskilda utmaningar och särskilda problem som vi behöver fortsätta finna och utveckla svaren på.

Vi behöver utveckla arbetslinjen och göra det mer lönsamt för unga att arbeta. Kopplingen mellan skolan och arbetsmarknaden behöver stärkas. Vi behöver motverka attityder som försvårar för utrikesfödda att få jobb och förbättra integrationen genom till exempel effektivare SFI med jobbfokus, ett breddat etableringssystem och instegsjobb.

Mot Alliansens arbetslinje står en splittrad opposition utan jobbpolitik. Socialdemokraterna har den senaste tiden försökt börja prata om jobb och företagande. Det är bra men för att lösa problemen på arbetsmarknaden krävs mer än prat. Kärnan i den socialdemokratiska politiken handlar om 25 miljarder i skattehöjningar på hushåll och företag. Det är höjda inkomstskatter, höjd lastbilsskatt, höjd löneskatt för ungdomar, höjd restaurangmoms och minskat RUT och ROT. Allt detta samtidigt som arbetslinjen nedmonteras genom en politik som lägger 40 procent av satsningarna på olika typer av bidrag. Hur kommer det att skapa fler jobb? Hur gör den politiken det mer lönsamt att arbeta? På vilket sätt är det en företagarvänlig politik?

Sverige behöver en ansvarsfull ekonomisk politik, som sätter jobben först och en regering som håller ihop, som kan prioritera och inte lovar allt till alla. I Sveriges riksdag finns bara ett sådant regeringsalternativ, Alliansen.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Partiledardebatten idag visar att det bara finns ett regeringsalternativ som håller ihop och sätter jobben först

  1. Ping: Löfven och Reinfeldt borde läsa Kajsa Ingemarsson « Jakten på berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s