Hårt vinklat Rapportinslag om utanförskapet

I Rapportsändningen idag klockan 18 fanns ett inslag om att antalet personer som får försörjningsstöd har ökat något mellan 2010 och 2011. Ökningen var som ni vet 1,7 procent, från 95 832 personer till 97 431 personer. Inget i inslaget var fel och det står självfallet Rapport fritt att vinkla precis som man vill, men var detta den mest intressanta upplysningen som man kunde läsa ut av SCB:s idag publicerade statistik om utanförskapet? SCB inleder sitt pressmeddelande med att berätta att det totala antalet personer som försörjs med sociala ersättningar och bidrag har MINSKAT med sju procent (62 599 personer) mellan 2010 och 2011.

Rapport gjorde uppenbarligen bedömningen att det är viktigare för tv-publiken att få veta att 1599 fler fått försörjningsstöd än att det totala utanförskapet minskat med 62 599 personer. Jag har svårt att se det rimliga i den nyhetsvärderingen.

Tidningen Vision, som ges ut av fackförbundet Vision och knappast kan ses som en megafon för regeringen, berättar i en artikel idag – helt korrekt – att andelen människor i utanförskap aldrig varit så lågt som nu sedan SCB började redovisa den här statistiken. Artikeln finns här: http://www.tidningenvision.se/nyheter/farre-arbetslosa-men-fler-sjukskrivna-18544

På TV4:s text-tv är det ännu värre än i Rapport. På en nyhetssida på text-tv finns nu en rubrik som hävdar att utanförskapet ökar.
Det är helt enkelt inte korrekt och det är anmärkningsvärt hur media vägrar se den stora trenden – utanförskapet minskar och har minskat år efter år efter år.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s