Pressmeddelande om min besöksdag om monarkin och min kortrapport

I år firar Carl XVI Gustaf 40 år som Sveriges kung. Östgötske riksdagsledamoten i konstitutionsutskottet Andreas Norlén (M) ställer frågan vilken roll en modern monarki kan och bör spela i Sverige idag och genomförde onsdagen den 28 augusti två möten – ett i Vadstena och vid Tåkern samt ett i Norrköping – för att sätta fokus på detta. Han presenterar även en kortrapport om ämnet.

– När monarkin debatteras idag handlar det bara om ja eller nej. Jag vill föra debatten vidare från de skyttegravarna och ställa frågan så här: Om vi nu har en monarki, vilken nytta kan vi ha av den? Vi kunde till slut gå vidare i samhällsdebatten om EU efter många år med fokus på för eller emot. Det borde vi kunna göra även när det gäller monarkin, säger Andreas Norlén.

Norlén menar bl.a. att kungen och kungahuset spelar en viktig roll för att lyfta fram angelägna samhällsfrågor och skapa debatt och intresse.

– Det finns flera exempel på hur det har skapat avtryck även i Östergötland, säger Norlén.

Han ska först träffa initiativtagaren till Tåkernfonden, Christer Elderud, i Vadstena för att diskutera vad kungens miljöengagemang har betytt för att lyfta miljö- och naturvårdsfrågor. Kungen är fondens beskyddare och stödde varmt dess tillkomst. Norlén och Elderud åker sedan vidare till Naturum Tåkern, som kungen invigde.

Därefter ska Norlén i Norrköping träffa företagaren Admir Lukacevic, som 2008 fick ett stipendium från Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

– Kungen har genom stiftelsen satt fokus på betydelsen av engagerat ledarskap och lyft fram och stöttat unga ledare, framhåller Norlén.

Läs min rapport här:
Modern monarki

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s