Snecker (V) har fel om det mesta

På sin blogg på Norrköpings tidningars hemsida skriver Norrköpingspolitikern Linda Snecker (V) om regeringens budget för 2014. Hon har fel om det mesta. Jag kommenterar det på min egen blogg på nt.se, men lägger ut svaret även här.

Låt oss se på en del av det hon skriver. Det som står inom citationstecken är hämtat ur hennes text. Under följer min kommentar.

"Alliansen sänker skatten med 130 miljarder kronor och lägger 4,8 miljarder till vård, skola och omsorg."

Här tar hon summan av alla skattelättnader sedan 2006 och jämför med de extrasatsningar på välfärdens kärna som föreslås för 2014. Inte så hederlig matematik. Sedan 2006 har alliansen satsat 30 miljarder extra på välfärdens kärna, samtidigt som vi har kunnat ge låg- och medelinkomsttagare mer kvar i plånboken. Det förstärkta jobbskatteavdraget beräknas leda till 13 000 nya jobb och beräknas tillsammans med hittills genomförda jobbskatteavdrag leda till totalt 119 000 nya jobb – jobb som gör att människor betalar inkomstskatt, att arbetsgivare betalar sociala avgifter, att utgifterna för a-kassa och andra ersättningar minskar, dvs fler jobb är en förutsättning för att vi ska ha råd med välfärden och lägre skatt på arbete ger fler jobb. Även andra skattelättnader, t.ex. rut- och rotavdragen och den halverade restaurangmomsen, har gett tusentals nya jobb. Om man gör smarta skattelättnader finns det ingen motsättning mellan lägre skatt och mer resurser till välfärden. Det är osmart att skatta bort jobb och drivkrafter att arbeta.

"3 miljarder satsas för att 110 000 personer ska slippa betala statlig inkomstskatt."

Över en miljon människor i Sverige betalar statlig inkomstskatt. Genom att vi höjer gränsen för när man börjar betala statlig inkomstskatt får alltså över en miljon människor lägre skatt, varav 110 000 (de med inkomster närmast den nuvarande brytpunkten) inte behöver betala någon statlig skatt alls. Det är viktigt att det lönar sig att anstränga sig, utbilda sig och arbeta. När människor får behålla mer av lönen ökar drivkrafterna för detta. När S och FP gjorde upp om den stora skattereformen 1990 var tanken att ca 15 procent av löntagarna skulle betala statlig inkomstskatt. Idag är siffran nästan 30 procent. Även S borde därför välkomna att något färre får denna extra pålaga.

"En fritidspeng på 3 000 kronor ges till barn som har föräldrar som haft ekonomisk bistånd i sex månader. Barn till fattiga föräldrar ska alltså leva på allmosor samtidigt som deras föräldrar ekonomiska trygghet utarmas."

Sedan när tycker V att bidrag från staten är en "allmosa"? Är bostadsbidrag till barnfamiljer också "allmosor"? Här föreslår alliansen hjälp till barn vars föräldrar har det svårt ekonomiskt – och så får vi kritik från V? Uppochnedvända världen. Jag kan inte heller se hur föräldrarnas ekonomiska trygghet "utarmas". Vi föreslår inga förändringar av reglerna om försörjningsstöd. Däremot vidtas en rad åtgärder för att jobben ska bli fler, så föräldrarna i fråga kan få en chans att försörja sig själva.

"Bostadspolitiken får i princip inga medel."

Alliansen tror inte på byggsubventioner, något V vill satsa mångmiljardbelopp på. Däremot vill vi undanröja många av de hinder som gör att det tar tid och blir onödigt dyrt att bygga nytt. En mängd förslag är på väg fram och en del har redan genomförts. Byggsubventioner hamnar bara i byggbolagens fickor, eftersom konkurrensen är för dålig.

"Det här är en budget för den som är girig, för den som tjänar bra med pengar och som nu får ännu mer att röra sig med."

Här kallar Snecker alltså alla som jobbar i Sverige för giriga. En hotell- och restauranganställd med en lön på 21 700 kr i månaden får nästa år 430 kr mer kvar i plånboken varje månad tack vare regeringens budget. 175 kr är tack vare lägre skatt på arbete, 255 kr tack vare lägre a-kasseavgift. Är de hotell- och restauranganställda giriga? En gymnasielärare får 337 kr i månaden i lägre skatt. Är de giriga för att de får lite större marginaler i familjens ekonomi?

"Massarbetslösheten är samma som 2006"

200 000 fler jobbar jämfört med 2006, medan 200 000 färre lever i utanförskap (dvs försörjs med offentliga ersättningssystem). Däremot är den procentuella arbetslösheten högre. Det beror på att vi nu går in i sjätte året av en internationell lågkonjunktur, samtidigt som regeringen inte – som S-regeringarna gjorde – gömmer arbetslösa människor genom förtidspensioner och sjukskrivningar. Genom att vi hjälper människor tillbaka snabbare från sjukskrivning och genom att de lägre inkomstskatterna gjorde det mer lönsamt att jobba är det nu fler som kan och vill jobba än förut, dvs antalet människor i arbetskraften ökar. När konjunkturen är svag innebär det att den procentuella arbetslösheten stiger mer än den hade gjort om vi hade haft lika höga skatter på lön som 2006 och lika många sjukskrivna och förtidspensionerade som 2006.

"…sjukvården sviker, skolorna håller på att sjunka och personalen inom äldreomsorgen blir färre och färre."

Regeringens skattelättnader har inte inneburit att statens stöd till kommuner och landsting blivit mindre – tvärtom har vi satsat 30 miljarder i extra stöd till välfärdens kärna (för att kapa vårdköer, förbättra undervisningen i matematik och svenska och mycket mer). Det finns problem i välfärden, men läget är inte så nattsvart som Snecker påstår. T.ex. får sjukvården i Östergötland får bra betyg i nationella jämförelser. Till detta kommer att både skolan och äldreomsorgen är kommunala verksamheter. Kommunerna har fått extra resurser från staten och därtill lägre arbetsgivaravgifter, särskilt för alla anställda under 26 år, så om Norrköpings skolor håller på att sjunka och äldreomsorgen i Norrköping har för låg bemanning kanske Snecker skulle titta sig i spegeln och fungera över vem som bär ansvar för det.

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s