Statsministern om 2014

På nyårsafton skrev statsminister Fredrik Reinfeldt på Brännpunkt i SvD att 2014 blir ett avgörande år. Han skrev bland annat följande:

”I två val har valdeltagandet och förtroendet för politiker ökat i Sverige. I många andra länder är utvecklingen den motsatta. En ny OECD-rapport visar att Sverige är ett av få länder, i en värld präglad av ekonomisk kris, där förtroendet för regeringen har ökat sedan 2007. I de flesta andra länder minskar för- troendet för regeringen. Det gäller även våra grannländer Norge, Finland och Danmark. I Grekland har förtroendet minskat med 25 procentenheter.

Hanteringen av den ekonomiska krisen har i många länder gjort att väljarna har ifrågasatt om politiken klarar sina kärnuppgifter, i takt med att nedskärningar och skattehöjningar avlöst varandra. En inkonsekvent politik har i sin tur stärkt miss- nöjespartier och gynnat populistiska krafter. Sverige har varit ett undantag. Vi har konsekvent kunnat motverka krisen bättre än de flesta andra länder. Vi har haft utrymme att satsa på jobben och på skolan. Vi har gjort insatser för jobb och för omställning, och gett stöd till människor som hamnat i kläm när efterfrågan på våra industrivaror plötsligt fallit. Tillsammans med ordning i de offentliga finanserna och fungerande finansiella system har vår politik förbättrat Sveriges globala konkurrenskraft. Sedan 2006 har 200000 fler personer ett jobb att gå till. Samtidigt har utanförskapet krympt med lika många människor.

Sedan 2006 har också låg- och medelinkomst- tagare genom lägre skatt fått mer pengar att röra sig med, samtidigt som de gamla kryphålen i skattesystemet har tagits bort. Genom sänkt bolagsskatt kan fler företag nu skatta i Sverige. Fler skatteavtal över gränserna motverkar skatteflykt. Under samma tid har också andelen av befolkningen i Sverige med positiv syn på skattesystemet ökat, från var fjärde till mer än var tredje person. I dag menar nästan hälften av svenskarna att det är omoraliskt att köpa svarta tjänster. För sju år sedan var det bara var femte som höll med om påståendet.

Jag tror det är så här vi måste fortsätta att arbeta för att förbättra Sverige. Med utgångspunkt i människans förmåga att växa av egen kraft och vilja att bidra till vårt gemensamma välstånd. Genom stabila reformer och en tydlig politik som hjälper till att göra jobben fler och som spelar roll för vanliga människor. Genom en ständig beredskap att ompröva och omprioritera för att möta nya utmaningar i en ny tid. Fortsatta investeringar i kunskap rustar oss för framtiden. Det handlar om att fokusera på att stärka läraryrket, öka undervisningstiden och satsa på tidigt stöd till de elever som behöver det mest. En politik för fler jobb genom bättre villkor för företag att växa och anställa, är bättre än en återgång till kraftigt utbyggda bidragssystem, finansierat med höjda skatter på arbete och företagande.”

Hela artikeln finns här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sverige-star-infor-ett-avgorande-vagval_8861058.svd

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s