Ett omslag i den svenska ekonomin

Jag skriver i Norrköpings tiningar om omslaget i den svenska ekonomin.

Nu ser vi framför oss ett omslag i svensk ekonomi. Tillväxten ökar, arbetslösheten minskar och det innebär att det 2015 och framåt inte behövs stimulanspolitik, utan åtgärder för att statsfinanserna ska komma tillbaka till överskott.

Sveriges statsfinanser hör till Europas starkaste. Vi har minskat vår statsskuld trots finanskris och lågkonjunktur, när andra länder har sett sina skulder växa. Vi har ökat sysselsättningen och sett till att fler jobbar, när andra länder sett sysselsättningen falla dramatiskt. Vi har ökat vår bruttonationalprodukt, BNP, i god takt, när andra länder sett tillväxten stanna av eller ekonomin krympa.

Nu ser vi att ekonomin vänder uppåt. Tillväxten väntas redan i år bli 2,5 procent och den kan bli än högre året därpå. Det innebär att ekonomin kommer in i en god spiral, den positiva utvecklingen förstärker sig själv. Ökad tillväxt innebär att fler får jobb och kan konsumera mer, vilket i sin tur ökar efterfrågan och leder till fler nya jobb. Därför minskar även arbetslösheten. I ett sådant läge är det inte lämpligt att stimulera ekonomin ytterligare.

Om det ska bli tal om satsningar under kommande år, så måste de därför finansieras krona för krona genom höjda skatter eller minskade utgifter. Finansministern har indikerat vad sådan finansiering skulle kunna handla om: till exempel höjda alkohol- och tobaksskatter och höjd fordonsskatt (ca 200-500 kronor per år för de flesta bilar). Det är fråga om skattehöjningar som inte hotar jobben och som för hushållen skulle vara små i relation till de inkomstskattelättnader som genomförts sedan 2006.

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=9572780

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s