Ljungsbrofallet: Viktigt med stöd till den som ingriper mot och bevittnar brott

Jag har idag skickat ut följande pressmeddelande.

Norlén (M): Viktigt med stöd till den som ingriper mot och bevittnar brott

– Under rättegången med anledning av dubbelmordet i Ljungsbro vittnar idag, tisdagen den 4 mars, en privatperson som blev vittne till morden och ingrep för att övermanna den åtalade. Han har inför rättegången kontaktat mig för att informera om det han upplevt som brister i möjligheterna för den som ingriper mot och bevittnar allvarliga brott att få hjälp och ersättning, säger riksdagsledamoten Andreas Norlén (M).

– Jag kommer att förmedla det han skrivit till justitieministern, men också till försvarsministern eftersom han även har synpunkter på alarmeringsmöjligheterna via SOS Alarm och sådana frågor hanteras av Försvarsdepartementet, säger Andreas Norlén.

– Mannen gjorde ett mycket modigt ingripande i en farlig situation och förtjänar vår tacksamhet och respekt. Det är viktigt att den som gör ett rådigt ingripande upplever att det finns regler och system som gör han eller hon i efterhand får ett bra stöd. Detsamma måste gälla den som bevittnar ett brutalt brott. Om det finns brister är det viktigt att se över reglerna och därför är det mycket bra att mannen berättar om sina upplevelser.

– När det gäller ekonomisk ersättning för till exempel förstörda kläder, psykiskt lidande och förlorad arbetsförtjänst efter sjukskrivning till följd av chock eller liknande finns det goda skäl att hävda att gärningsmannen borde kompensera detta genom att betala skadestånd och att den drabbade borde kunna få brottsskadeersättning från staten, om gärningsmannen inte kan betala. Redan idag kan den som bevittnar en nära anhörig bli mördad få skadestånd för psykiskt lidande och det hade varit intressant att se om den möjligheten i rättspraxis skulle ha kunnat utsträckas även till vissa andra vittnen. Något sådant initiativ har dock åklagaren i Ljungsbrofallet inte tagit. Det finns också i princip möjlighet att väcka åtal för brottet vållande till kroppsskada eller sjukdom om en person av oaktsamhet åsamkar någon annan en psykisk skada (chock, posttraumatisk stress etc). Jag har dock för lite fakta för att bedöma om det hade varit möjligt i Ljungsbrofallet.

– Eftersom mannen som ingrep i Ljungsbrofallet av åklagaren inte har bedömts ha möjlighet att begära skadestånd för till exempel lidande eller förlorad arbetsförtjänst finns det anledning att se över rättsläget, sammanfattar Andreas Norlén.

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s