Framtidens S har dåtidens svar

Svar till Johan Andersson (S), MVT den 26 februari:

Johan Andersson (S) har ett intressant sätt att debattera på. Oavsett vad jag svarar upprepar han samma budskap, nämligen att regeringens enda recept är lägre skatter. Självklart har skattelättnader varit ett inslag i jobbpolitiken och de har haft god effekt, men i ett par inlägg har jag beskrivit en rad andra satsningar som regeringen gjort för att skapa förutsättningar för fler jobb och jag har påpekat att satsningarna den här mandatperioden till hälften har utgjorts av lägre skatter och till hälften av ökade utgifter, bland annat på forskning, infrastruktur och välfärdens kärna. Formulerar Johan Andersson sina svar utan att läsa mina kommentarer?

Han skriver vidare svepande om satsningar och nedskärningar. Jag kan konstatera att organisationen Sveriges kommuner och landsting nyligen presenterade en rapport som visar att Sverige aldrig någonsin satsat mer än nu på välfärdens verksamheter. Till exempel har resurserna till vård och omsorg sedan 2006 ökat med 13,4 procent eller mer än 20 miljarder kronor, samtidigt som befolkningen ökat med fem procent. Resurserna per medborgare har alltså ökat rejält. Samtidigt är det bara en tiondel av befolkningen som tror att välfärdens resurser nu är rekordstora. Det beror förstås till en del på den svartmålning av Sverige som socialdemokraterna ägnar sig åt. Självklart finns det brister inom olika verksamheter, men generellt sett håller sjukvården, äldreomsorgen och andra välfärdsverksamheter i Sverige mycket hög standard.

Nu ser vi ett omslag som innebär att ekonomin vänder uppåt. Tillväxten väntas redan i år bli 2,5 procent och den kan bli än högre året därpå. Det innebär att ekonomin kommer in i en god spiral – den positiva utvecklingen förstärker sig själv. Ökad tillväxt innebär att fler får jobb och kan konsumera mer, vilket i sin tur ökar efterfrågan och leder till fler nya jobb. Därför minskar även arbetslösheten. I ett sådant läge är det inte lämpligt att stimulera ekonomin ytterligare. Av det skälet kan det bara bli tal om satsningar under kommande år, om de finansieras krona för krona genom höjda skatter eller minskade utgifter. Så tar Alliansen ansvar för svensk ekonomi. Vi lovar inte allt till alla och vi anpassar vår politik i takt med att ekonomin förändras.

Mot oss står S som går till val på kraftiga skattehöjningar på jobb och företagande, cirka 30 miljarder kronor per år, men som ändå saknar minst elva miljarder för att finansiera sina löften. Fördubblad matmoms på restaurangerna, ungdomsskatt på unga som jobbar och en ny lastbilsskatt som hotar jobben inte minst på landsbygden är några inslag i (s)kattechocken. MP och V kräver än större skattehöjningar, 40 respektive 75 miljarder kronor. Sina skatteskärpningar vill S främst använda för att bygga ut bidrag och gammal AMS-politik.

Det är konstigt att som Johan Andersson (S) säga att man står för framtidens lösningar när man bara presenterar dåtidens svar.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s