Inga mer skattepengar till tomma SD-stolar

Idag skriver Per Bill (M), KU, Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamns kommun och jag i Ulricehamns tidning om att regeringen har satt stopp för utbetalning av partistöd till partier som inte kan besätta sina fullmäktigeplatser.

Sedan förra valet har partistöd i miljonklassen delats ut för fullmäktigeplatser som inte har haft någon representant. Av detta belopp har 93 procent gått till Sverigedemokraterna.
Genom ett regeringsförslag som trädde i kraft den 1 februari i år sätter vi nu stopp för detta.
Kommunalt partistöd är pengar som utbetalas från kommun eller landsting och som ska användas för politisk verksamhet med anknytning till den utbetalande kommunen eller landstinget. Syftet med partistödet är att förbättra partiernas möjlighet att aktivt medverka i opinionsbildningen bland medborgarna och därigenom stärka den kommunala demokratin.

En grundläggande princip för partistödsreglerna har länge varit att bidragens storlek ska stå i relation till partiernas styrka. Problemet med de gamla reglerna var att de lämnade ett tolkningsutrymme kring vad som menades med ”partiernas styrka”. Det kunde antingen avse styrkeförhållandet enligt valresultatet eller partiernas faktiska röststyrka – antalet ianspråktagna mandat – i fullmäktige. Domstolsavgöranden har pekat i olika riktning.

En del kommuner har bedömt sig vara skyldiga att basera det utdelade partistödet på antalet mandat som fastställdes i valet, oavsett om dessa stolar står tomma eller inte. Tomma stolar uppkommer när partier saknar kandidater som kan ta deras platser i fullmäktige. På det sättet har Sverigedemokraterna lyckats sko sig på skattebetalarnas bekostnad i ett antal år i Ulricehamns kommun, trots att de svikit sina väljares förtroende.

I Ulricehamns kommun har 116 000 kronor betalats ut som stöd till Sverigedemokraterna för tomma stolar. Så bör det inte fortsätta. Skattebetalarnas pengar ska användas ansvarsfullt och inte delas ut till ett parti som inte har förmåga att ta tillvara väljarnas förtroende.
Genom de nya reglerna har regeringen gett kommunerna verktyg för att stoppa pengarullningen till de tomma stolarna. Partistöd får i fortsättningen endast ges till partier vilka är representerade i fullmäktige genom mandat med fastställda ledamöter. Det slås fast att kommunerna inte är skyldiga att ge partistöd för tomma stolar. Detta kommer att leda till ett mer rättvist partistöd och till att skattebetalarnas pengar inte lättvindigt delas ut till partier som saknar förtroendevalda.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s