Motalamoderaterna har invigt ny lokal

Idag invigningstalade jag när Nya Moderaterna i Motala invigde sin nya lokal på Skolgatan 9. Här nedan finns mitt tal. Det blev en rolig och festlig dag när vi bjöd på varm korv, godis och kaffe, hade tipspromenad och släppte upp duvor (det sistnämnda för att symbolisera att vi vill kommunicera med Motalaborna på alla sätt som finns). Det blev många samtal med många Motalabor under dagen. I programmet ingick också en debatt om jobben mellan mig och riksdagsledamoten Johan Andersson (S).

Så här sade jag:

Kära Motalabor, kära vänner!

Även jag vill säga varmt välkomna till den här dagen av festligheter när Nya Moderaterna i Motala inviger sin nya lokal här på Skolgatan 9. Det är härligt att vara här i det vackra vårvädret tillsammans med er. Om några få minuter ska jag klippa av bandet och förklara lokalen invigd, men låt mig först säga några ord om mötesplatser, Motala och politik.

Varför är det viktigt för ett politiskt parti att ha en partilokal, ja rentav så viktigt att vi ställer till med en rejäl fest för att inviga den? Därför att en lokal för ett politiskt parti är mycket mer än en plats där partiets aktiva kan träffas. En partilokal är också symbolisk markering av närvaro mitt i samhället – vi finns här, vi är en del av samhället, vi vill vara med och utveckla den här kommunen. Det är en viktig markering. Det är en särskilt viktigt markering i en stad och en kommun som Motala med sin långa historia av socialdemokratiskt maktinnehav.

Därför är det viktigt att Nya Moderaterna finns där, mitt i stan. Vi må ha innehaft regeringsmakten i Sverige i snart åtta år tillsammans med våra alliansvänner, men i Motala är det vi som är uppstickarna, de som utmanar den socialdemokratiska maktapparaten. Vår närvaro behövs. Mitt i stan.

Men en partilokal är inte enbart en symbol för närvaro eller en plats där partiaktiva möts. Den är också en utgångspunkt – symboliskt och praktiskt – för andra möten, hundratals möten, tusentals möten, nämligen alla de möten med väljarna i Motala som vi moderater kommer att ha under de kommande månaderna. Förtroende byggs genom personliga möten. Därför ska vi moderater möta massor av andra Motalabor varenda dag ända fram till valet – och i år är det som bekant två valdagar, Europavalet den 25 maj – om tre veckor – och valen till riksdag, landsting och kommun den 15 september. Vi ska fråga vad Motalaborna tycker är viktigt för att deras kommun – allas vår gemensamma kommun – ska växa och utvecklas, vi ska lyssna på deras synpunkter och förslag, vi ska givetvis svara på deras frågor och berätta om vad vi vill göra med Motala, men vi ska lyssna betydligt mer än vi pratar.

Därmed blir den här invigningen idag också startskottet för Nya Moderaternas valrörelse i Motala. Men vad handlar de olika valen om? Jag ser stora likheter mellan riksdagsvalet och kommunalvalet i Motala. Vi moderater vill göra Sverige, ett bra land, bättre, och vi vill göra Motala, en bra kommun, bättre.

Sverige har klarat sig bra, trots utdragen lågkonjunktur i vår omvärld. Jobben har blivit fler, skatteintäkterna har ökat, statsskulden har sjunkit. Aldrig har fler bidragit med mer. Aldrig har så många jobbat i Sverige som nu. Aldrig har så många genom sina skatter bidragit till allt det som vi bekostar gemensamt. Nu vill vi moderater gå vidare tillsammans med våra alliansvänner och slå vakt om drivkrafterna för jobb och företagande, se till att det hålls ordning och reda på statens finanser, satsa på frihandel och öppenhet, fortsätta arbeta för kunskap i skolan och se till att det finns många verktyg som hjälper människor närmare arbetsmarknaden. Även i Europavalet står jobben i fokus. Europa behöver mer av reformer för fler jobb, inte ytterligare skuldsättning i ett läge när det var för stora underskott och skulder i många länder som skapade krisen.

Jobben är den avgörande frågan också lokalt. Motala har också fina förutsättningar för framtiden. Efter 70 år av väntan har alliansregeringen förverkligat den nya bron över Motalaviken. Tillsammans med den nya riksvägen till Mjölby betyder bron mycket för att förbättra Motalas kommunikationer. Till detta kommer det nya dubbelspåret och pendeltågstrafiken. I närtid påbörjas utbyggnaden av riksvägen till Linköping. Bra kommunikationer är viktigt för att företagen ska kunna växa och utvecklas. Nu gäller det bara att ta vara på alla möjligheter som erbjuds. Motala har kommit en bra bit på väg mot att ersätta jobben i de gamla storföretagen med jobb i mindre industriföretag och inom tjänstesektorn, men mer behöver göras. Motala ligger på 247:e plats av 290 kommuner i Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet i kommunen. Så kan vi inte ha det. Motala behöver fler jobb i fler och växande företag och då gäller det att jobba med allt, från att satsa mer på entreprenörskap i skolan till att förbättra de kommunala tjänstemännens attityder till förtagande. Motala kommuns utgifter växer snabbare än inkomsterna. Så kan vi inte heller ha det. Motala behöver en kommunledning som håller ordning på ekonomin och ser till att varje generation betalar för sin service.

Det här valåret är viktigt. Nu avgörs EU:s, Sveriges och Motalas framtid för fyra år framåt. När Nya Moderaterna i Motala inviger sin nya lokal markerar vi att vi är på plats mitt i Motala, att vi vill vara med och utveckla den här fina kommunen och vi säger tydligt att vi vill möta så många Motalabor som möjligt för att föra samtal om hur Motala bör utvecklas. Med de orden förklarar jag Nya Moderaternas nya partilokal för invigd.

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s