Eva Isaksson Ribers park

Nu ikväll beslutade kommunfullmäktige i Motala enhälligt att bifalla Alliansens motion om att ett område vid norra brofästet ska bli Eva Isaksson Ribers park, till minne av kommunstyrelsens ordförande under förra mandatperioden.

Här är ett utdrag ur mitt anförande:

Eva blev historisk på flera sätt. Hon var den första kvinnan som utsågs till kommunstyrelsens ordförande i Motala. Hon ledde det första maktskiftet i Motala sedan Motala stad slogs ihop med stadsdelen Motala verkstad år 1948. Det motionen handlar om är dock hennes avgörande insatser för att bron över Motalaviken kom att byggas.

Eva såg bättre kommunikationer som en avgörande fråga för Motalas utveckling, det var ett återkommande tema också i hennes kontakter med mig. Första gången hon ringde mig när jag var ny i riksdagen på hösten 2006, ville hon diskutera hur vi tillsammans kunde driva väg- och brofrågan. Sista gången vi sågs, vid kommunfullmäktiges sammanträde den 1 december 2010, skrev hon en lapp till mig om Trafikverkets hantering av upprustningen av riksväg 50 norr om Motala.

Ett uttryck Eva ofta använde för att illustrera den dåliga standarden på vägarna till och från Motala var att ”Motala är omgivet av 70-skyltar”. Det var talande och det var typiskt henne att kunna sammanfatta ett budskap i en illustrativ och slagkraftig mening. Hon ville få bort 70-skyltarna runt Motala – och det är på god väg att bli verklighet. Den nya riksvägen mellan Motala och Mjölby och den nya riksvägsbron över Motalaviken har invigts. Hon strävade också efter att få regionförbundet Östsam att satsa på en delvis ny dragning av vägen mellan Motala och Linköping. Det bygget kommer att inledas nästa år. Hon drev även att Trafikverket i sin planering skulle ta med en stor satsning på riksväg 50 mellan Motala och Askersund.

Många har under årens lopp arbetat för att de här satsningarna ska bli verklighet, men jag vågar hävda att brobygget vid Motalaviken inte hade blivit av på länge än, om det inte hade varit för Evas målmedvetna, skickliga och vältajmade arbete. Hon samlade många olika nyckelaktörer bakom den gemensamma uppfattningen att brobygget i Motala är ett strategiskt projekt för hela området längs riksväg 50, från Söderhamn i norr till Jönköping i söder – och det bidrog i hög grad till att bron nu är byggd. Hon agerade också snabbt när regeringens närtidssatsning utarbetades och jag tror att det var det som fällde avgörandet.

Eva gick bort i förtid och fick aldrig se bron över Motalaviken invigas. Syftet med den här motionen är att hedra hennes minne och att säkerställa att hennes viktiga insatser ska bli ihågkomna. Jag ser fram emot att delta i invigningen av Eva Isaksson Ribers park och yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s