Jag blir ordförande i konstitutionsutskottet

Det här pressmeddelandet har skickats ut:

Den östgötske riksdagsledamoten Andreas Norlén (M) blir ordförande i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Konstitutionsutskottet spelar en viktig roll i granskningen av regeringen. Norlén är ledamot i konstitutionsutskottet sedan år 2009 och arbetade under förra mandatperioden bl.a. med flera stora granskningsärenden och deltog i striden om budgetprocessen, som ställdes på sin spets i december 2013.

– Det känns lite hisnande att ta över efter legendariska politiker som Per Unckel och Birgit Friggebo – och Motalas grundare Baltzar von Platen. Jag är ödmjukt tacksam för förtroendet och mycket förväntansfull inför uppdraget. Jag ska göra mitt allra bästa för att utövandet av KU:s del av riksdagens kontrollmakt ska ske på ett sätt som är rättvist, sakligt och korrekt. Ett par av utmaningarna i KU är att kunna skilja mellan juridik och politik och att skapa så bred samsyn som möjligt kring utskottets ställningstaganden, säger Andreas Norlén.

Konstitutionsutskottet spelar alltsedan 1809 en central roll när riksdagen utövar sin granskningsmakt gentemot regeringen. Alla riksdagsledamöter kan anmäla till KU om man anser att någon minister har agerat felaktigt i relation till lagar, regler eller praxis. KU gör sedan vad som närmast kan beskrivas som en rättsutredning om ärendet och tar ställning till om ministern gjorde rätt eller fel. KU bereder också vissa sakpolitiska frågor, bl.a. gällande grundlagarna, förvaltningsrätt och kommunalrätt.

Andreas Norlén blir KU:s fjortonde ordförande sedan enkammarriksdagens införande år 1970. Före honom har bl.a. de tidigare ministrarna Per Unckel (M), Birgit Friggebo (FP) och Thage G Peterson (S), de tidigare statsministrarna Karl Staaff och Ernst Trygger samt Göta kanals och Motalas grundare Baltzar von Platen varit ordförande i KU. Norlén efterträder närmast Peter Eriksson (MP).

Andreas Norlén är 41 år, bosatt i Norrköping, doktor i juridik och riksdagsledamot sedan 2006.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s