Valfriheten i välfärden är hotad

Skriver idag i Corren om det rödgröna hotet mot valfrihet i välfärdden.

Att kunna välja hur man vill leva sitt liv är ett grundfundament i varje fritt, demokratiskt samhälle. Ingen vet nog bättre än den enskilde vilken vård, skola eller omsorg hon eller han är nöjd med och därför har Alliansen under lång tid strävat efter att det ska finnas alternativ att välja mellan i skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Nu vill S och MP tillsammans med V, genom att begränsa möjligheterna att driva välfärdsföretag, vrida klockan tillbaka till tiden före valfrihetsrevolutionen i välfärdspolitiken.

Dålig kvalitet i välfärden ska aldrig accepteras, oavsett om den bedrivs av en kommun eller ett privat företag. Finns det privata välfärdsföretag som fuskat med kvaliteten? Säkert. Finns kommuner som bedrivit vård och omsorg med kvalitetsbrister. Javisst. Finns någon seriös utredning som visar att kvaliteten allmänt sett är lägre på privat välfärdsverksamhet? Nej. Tvärtom finns det studier som visar att både de som får omsorg och utbildning från fristående aktörer och de som arbetar i privata välfärdsföretag är mer nöjda än de som anlitar eller arbetar hos kommuner och landsting.

Hur kan det komma sig att privata välfärdsföretag alls kan göra vinster, om än i många fall ganska små? Måste inte det innebära att man försämrat kvaliteten? Nej, den som tror det har liten förståelse för företagandets dynamik.

Man kan öka produktiviteten även i verksamheter som tillhandahåller tjänster. Man kan organisera arbetet på ett smartare sätt, vidareutbilda medarbetarna så att de blir skickligare och hela tiden ha fokus på förbättring. Ofta är kommuner och landsting alltför stelbenta för att de som arbetar i organisationen ska få gehör för förbättringsförslag. I privata företag, däremot, är det livsnödvändigt att hela tiden fokusera på utveckling, eftersom man annars inte klarar sig i konkurrensen. Ofta är också beslutsvägarna kortare.

Varför ska enbart varuproduktionen utvecklas av kreativa entreprenörer? Om det är möjligt att vara företagare även inom välfärden kommer vi att få mer av nya idéer och effektivitet än om vi återgår till offentliga monopol.

Om vi tror att det är bra om kreativa människor blir välfärdsföretagare måste vi också acceptera att nya, smarta lösningar kan göra att välfärdsföretag går med vinst. Vem vill satsa tid och pengar på att bygga upp ett välfärdsföretag om budskapet är: ”Du ska jobba ideellt.”
Enligt marxistisk teori är vinstnivån i ett företag ett mått på hur mycket arbetarna blir utsugna av kapitalisterna. Vänstermänniskor ogillar vinst och privat företagande i allmänhet och äntligen har de hittat en kategori företag som det tycks vara legitimt att angripa.
Men om verksamheten uppfyller kvalitetskraven och brukarna är nöjda – vem skadas då om det blir vinst? Ingen. Vem förlorar om kreativa människor inte söker sig till välfärdens verksamheter och använder sitt kunnande till nytänkande och utveckling? Många.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s