Sverige ekonomi är stark

Skriver idag i NT om Sveriges ekonomiska situation.

Nu behövs en stark opposition som kan fortsätta slåss för jobben och kämpa mot höjda skatter som slår mot arbete och anställningar.

Finansminister Magdalena Andersson har på senare tid drivit tesen att ”ladorna är tomma”, att alliansregeringen genomfört ofinansierade skattesänkningar som lett till budgetunderskott och att dessa underskott inte kan betas av under innevarande mandatperiod, varför målet om överskott i statens finanser inte kan nås förrän efter 2018.

Alla vet att hennes beskrivning är helt förvriden och den har kritiserats av både ledande ekonomer och Finanspolitiska rådet. Sverige har en av Europas starkaste ekonomier. År 2011 utsågs Anders Borg till Europas bäste finansminister. Alliansen lämnade över ett Sverige på rätt väg.

Sveriges statsskuld som andel av bruttonationalprodukten, BNP, minskade med fyra procentenheter åren 2006-2014 och är nu strax över 40 procent av BNP. Att Sverige lyckats minska statsskulden trots finanskrisen är unikt i Europa.

Antalet sysselsatta i åldern 15-74 år ökade med 6,5 procent 2006-2014. Det placerar oss före nästan alla andra i EU-länder. Vi ser nu en bred uppgång på arbetsmarknaden. Antalet sysselsatta ökar, arbetslösheten minskar.

Alliansens reformer utgör grunden för fortsatt jobbtillväxt. Jobbskatteavdragen har ökat sysselsättningen med ungefär 120 000 personer, rut- och rotavdragen har inneburit över 20 000 fler i jobb och det förhöjda jobbskatteavdraget för äldre har gett ökad sysselsättning med 10 000 personer. Om dessa reformer får finnas kvar kommer jobbeffekterna också att finnas där och medföra fortsatt växande sysselsättning.

Sverige har ett budgetunderskott, omkring två procent av BNP, och det ligger klart inom gränsen för den nivå på budgetunderskott som godtas enligt regelverket för euroländerna. Sverige har ett av EU:s lägsta underskott och är ett av få länder i EU som klarar eurokraven. Eftersom vi hade budgetöverskott under de goda åren före finanskrisen har vi kunnat stimulera ekonomin genom att ha underskott vissa år och ändå, sett över hela perioden 2006-2014, minska statsskulden.

Alliansregeringen har bedrivit klassisk konjunkturpolitik. I lågkonjunktur ska staten kunna stimulera ekonomin och då låta budgeten gå med visst underskott för att i högkonjunktur samla i ladorna så att det finns möjlighet att stimulera ekonomin även vid nästa nedgång. Att Magdalena Andersson i högt tonläge angriper detta är ett anmärkningsvärt hyckleri.

Hyckleriet blir än tydligare när man vet att S i sin alternativa budget hösten 2013 också räknade med ett underskott 2014. S ville alltså också bedriva konjunkturpolitik, men ville höja bidrag i stället för att, som alliansen, genomföra strukturreformer som både stimulerar efterfrågan och gör att ekonomin fungerar bättre.

Till detta kommer att de förslag till skattehöjningar som Magdalena Andersson går fram med slår direkt mot jobben: Dyrare att anställa äldre, dyrare att anställa unga, mindre lönsamt att jobba för breda grupper.

Nu behövs en stark opposition som kan fortsätta slåss för jobben och kämpa mot höjda skatter som slår mot arbete och anställningar.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: