Decemberöverenskommelsen är bra för Sverige

Decemberöverenskommelsen är bra för Sverige. Den innebär att en minoritetsregering kan styra Sverige – i bemärkelsen få sin statsministerkandidat vald och få igenom sin budget – så länge den har större stöd i riksdagen än andra tänkbara regeringskonstellationer. Den innebär också ett slut för utbrytningar ur budgeten av det slag som oppositionspartierna förra mandatperioden ägnade sig åt (plötsliga nedskärningar av ett visst anslag, stopp för en ytterligare sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga genom att blockera en lagändring, upphävande i efterhand av en skatteförändring som riksdagen ställt sig bakom). Den innebär att regeringen Löfven kan sitta kvar tills vidare – därför att de rödgröna partierna i valet i september fick fler röster än Alliansen fick – men den innebär också att Alliansen kan fortsätta att hålla ihop som ett ansvarsfullt regeringsalternativ och en effektiv opposition som kan utmana Löfven på politikens alla områden. Vi kommer självfallet att stå för en ekonomisk politik som på avgörande punkter skiljer sig från den nuvarande regeringens – att släppa fram en budget från den största partikonstellationen innebär självklart inte att i sak hålla med om innehållet. Vi kommer också att formulera motförslag till alla de vänsterförslag som regeringen lär lägga fram inom en rad områden, t.ex. för att begränsa valfriheten inom välfärdsområdet, vi kommer att argumentera för dessa motförslag och vi kommer att rösta för dem.

Det är värt att påminna om att när nuvarande budgetregler infördes på 90-talet var ett syfte att stärka minoritetsregeringars möjligheter att få stöd för sin politik. Då tog alla för givet att det största blocket bildar regering och utarbetar en budget, att man röstar på sitt eget budgetförslag och när det har fallit lägger man ner sina röster i eventuella efterföljande omröstningar. Nu har vi ett läge när ett parti av olika skäl inte följer denna praxis längre. Då återställer sex partier nu det som var ett av syftena med budgetreglerna – att den största partikonstellation som i förväg enas kring en budget ska kunna få igenom den i riksdagen. Alternativet torde vara att ha kaos och dramatik varje gång en budget eller "vårbudget" ska antas i riksdagen, dvs två gånger per år, och det borde framstå som en oacceptabel situation för alla ansvarskännande medborgare. Ett annat alternativ vore möjligen någon form av "stor koalition" – det har prövats i andra länder, gynnar ytterkantspartierna och ställer väljarna utan tydliga regeringsalternativ; vad man än röstar på så blir politiken densamma för alla sitter i regeringen (utom ytterkantspartierna som då med visst fog kan beskriva sig som den enda oppositionen). Det slipper vi nu i Sverige – två tydliga regeringsalternativ finns kvar för väljarna att förhålla sig till.

Alliansen tog initiativ till en uppgörelse om politikens formfrågor och nu har S och MP accepterat. Det är bra och historiskt. S har aldrig tidigare accepterat det Fredrik Reinfeldt sade i valrörelsen – att det största blockets statsministerkandidat bör släppas fram. Om Alliansen gör ett bra val 2018 – och det har vi alla förutsättningar att göra – kan vi se fram emot att få igenom våra budgetar och det utan de sabotageförsök som S, MP, V och SD utsatte oss för förra mandatperioden. Decemberöverenskommelsen ger stabila förutsättningar i svensk politik till och med 2022.

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s