KU kritiskt till regeringen

Skriver i Expressen om konstitutionsutskottets granskningsbetänkande av regeringen.

När konstitutionsutskottet (KU) nu presenterar årets granskning är det på flera sätt ett ovanligt betänkande. Det är ovanligt enigt och ovanligt kritiskt. Jag har låtit gå igenom de senaste 20 årens granskningsbetänkanden och kan konstatera att KU har kritiserat regeringen mellan 1 och 8 gånger per år. Genomsnittet är 4,5 gånger. I år riktar KU kritik i tio fall.

Min uppfattning är att kritiken mot KU:s granskning som politiserad alltid har varit överdriven, även om det då och då finns politiska övertoner i utskottets arbete. 18 av de senaste 20 åren har KU riktat enig kritik mot regeringen och det i mellan 1 och 5 ärenden. Det genomsnittliga antalet fall av enig kritik är drygt 2 per år. I årets granskning står samtliga ledamöter bakom KU:s kritik i samtliga de tio fall där utskottet är kritiskt.

KU har alltså inte på två årtionden varit så enat och så kritiskt som i år och frågan är om motsvarande mängd enig kritik framförts något enskilt år, även om man skulle gå längre tillbaka i tiden.

Årets kritik gäller vitt skilda ämnen. KU har granskat regeringens beslut om en statlig samordnare för Bromma flygplats. Trafikutskottets förslag till tillkännagivande om att en förhandlingsperson inte borde tillsättas var känt när regeringen fattade beslutet. Mot den bakgrunden anser KU att det var olämpligt av regeringen att så tydligt föregripa riksdagens beslut genom beslutet om en samordnare.

Vad gäller regeringens hantering av frågan om erkännandet av Palestina anser KU att regeringens kommunikation i oktober kunde ge bilden att regeringen i realiteten hade tagit ställning i frågan före Utrikesnämndens sammanträde. Detta kan också ha försämrat förutsättningarna för ett samråd med Utrikesnämnden i reell mening. För det inträffade bär utrikesministern ett särskilt ansvar och statsministern ett övergripande ansvar.

Läs hela artikeln här:

KU sällan så kritisk till regeringen som nu

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s