Hearing om radikalisering och extremism i den digitala miljön

12487287_10153819670272512_4132597505383420504_oKonstitutionsutskottet och justitieutskottet höll tidigare i veckan en hearing i riksdagen om radikalisering och extremism i den digitala miljön. Här är mina avslutningsord:
”Det var inte ord som dödade 130 personer i Paris den 13 november. Det var inte ord som dödade barn och lärare på skolan i Trollhättan den 22 oktober. Det är inte ord som varje dag dödar människor i Syrien och Irak. Det var och är knivar, automatgevär och sprängladdningar som dödar. Men vapnen används inte i ett etiskt, kulturellt och ideologiskt vakuum.

De används därför att det finns människor, också i vårt land, som har värderingar som gör att de anser att det är rättfärdigt att använda våld för att tvinga andra människor till underkastelse, som gör att de anser att våld är ett legitimt medel för att förändra samhället i den riktning de vill. Hade det inte varit för ord och deras kraft och laddning hade det inte funnits några onda värderingar och därmed inga drivkrafter att begå onda handlingar. Men det hade heller inte funnits goda värderingar och därmed inga drivkrafter att göra goda gärningar.

Därför är ord viktiga och därför är det viktigt hur ord och deras kraft och laddning förmedlas mellan människor. Vi har idag diskuterat radikalisering och extremism i digitala miljöer. Vi har diskuterat hur extremistiska grupper använder sociala medier och andra digitala verktyg för att sprida sitt hat mot demokrati, mänskliga rättigheter och alla de andra värderingar som vårt fria, öppna och demokratiska samhälle bygger på – och vi har diskuterat hur vi som står på demokratins sida kan och bör göra för att bemöta de extremistiska argumenten, slå hål på myter och vanföreställningar och argumentera för demokrati, jämställdhet, individens rättigheter.

Det är en betydelsefull diskussion och jag vill som ordförande i riksdagens konstitutionsutskott på det här sättet å KU:s och justitieutskottets vägnar tacka alla er som har bidragit till att ge oss kunskap och viktiga perspektiv på de här frågorna. Vi som lagstiftare har lärt oss nya saker och fått nya idéer som vi kan använda när vi arbetar vidare för att värna vår demokrati mot våldsbejakande extremism. Varmt tack också till de båda utskottens kanslier som lagt ner mycket arbete på att förbereda denna hearing och varmt tack till alla riksdagsledamöter som deltagit.

Med detta förklarar jag denna gemensamma hearing, som anordnats av konstitutionsutskottet och justitieutskottet, för avslutad.”

Annonser

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s