Några reflektioner och fakta om KU-anmälningar

Det finns ett ofta återkommande påstående att antalet KU-anmälningar har ökat. Om man ser på detta över en längre tid är min bild att antalet granskningsanmälningar ganska stabilt brukar ligga mellan 20 och 40. Om man tittar på antalet anmälningar när regeringen Reinfeldt var ny och regeringen Löfven var ny kan man konstatera att antalet under båda perioderna låg högre än under regeringen Reinfeldts andra mandatperiod.

Antal anmälningar som behandlats av KU respektive riksmöte:

2005/06: 43

06/07: 42

07/08: 42

08/09: 35

09/10: 33

10/11: 28

11/12: 20

12/13: 22

13/14: 21

14/15: 31

15/16: 48 (med reservation för att det kan ha inkommit någon anmälan igår kväll före kl 24, efter att KU-kansliet stängde)

Apropå frågan om det anmäls saker som inte är relevanta är min bild att det är mycket ovanligt med anmälningar som inte hängs upp på en juridisk krok. I stort sett alltid ställs alltså en juridiskt sett relevant fråga i anmälningarna. Däremot leder självklart inte alla anmälningar till kritik från KU – men det innebär inte att det var irrelevant att titta på den ställda frågan.

KU har genom åren byggt upp en omfattande praxis som anger vad som är bra regeringsarbete och bra agerande av statsråd och det är en praxis som går utöver vad som följer av regeringsformen och annan lagstiftning. Det innebär t.ex. att KU kan ha synpunkter på hur statsråd uttalar sig, även om agerandet inte utgör ministerstyre i snäv mening. För att kunna bedöma om en anmälan är välgrundad eller inte måste man därför känna till inte enbart skriven lag, utan även KU:s egen praxis.

Man kan också notera att KU är unikt vid en internationell jämförelse i det att både smått och stort granskas – från stora skandaler till mindre formella handläggningsfel. Det tycker jag är en styrka. Det innebär att KU genom sina uttalanden, som ingår i en ständigt pågående praxisbildning, bidrar till bättre regeringsarbete även på en ganska detaljerad nivå. I andra länder tillsätter man särskilda granskningsutskott när någon skandal inträffar, men man har ingen som följer det dagliga regeringsarbetet på denna detaljnivå.

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s