Familjeföretaget

Min mor, Gunilla Norlén, driver ett företag som ger ut tidningar, för närvarande de prenumererade veckotidningarna Länstidningen Östergötland och Länstidningen Värmlandsbygden, två snart 70-åriga publikationer som utkommer varje fredag. Jag har arbetat i familjeföretaget i större eller mindre utsträckning sedan starten 1993.

I augusti 1993 startade min mor gratistidningen Söndags-Kuriren. Från början täckte tidningen Motala och Vadstena kommuner, men efter några år distribuerades den i 116 000 ex varannan vecka till alla hushåll i Linköping, Motala, Vadstena, Mjölby, Ödeshögs och Boxholms kommuner (tätorter och landsbygd), Askersunds tätort, delar av Askersunds södra landsbygd samt till företag i Tranås. Sedermera tillkom även systertidningen Fredags-Kuriren. I januari 2007 såldes Kurirentidningarna till ett annat företag i branschen, Tidningsbolaget Trean AB. Tidningarna slogs samman med tidningen Trean och blev Östgötatidningen. Nu äger hon därför endast Länstidningen Östergötland och Länstidningen Värmlandsbygden.

Jag har vuxit upp med företaget och varit delaktig i arbetet i större eller mindre omfattning alltsedan starten. Jag är alltså väl förtrogen med småföretagarens vardag och vet vad det vill säga att arbeta hårt med verksamheten samtidigt som man måste hålla ordning på alla regler som styr en företagares vardag.

Även min farfar och morfar var för övrigt företagare. Farfar Olle Norlén i Nordingrå drev Norléns Livs-Järn-Färg-Bygg-Turistbyrå-Åkeri-Begravningsbyrå, medan morfar Pär Carlsson i Ödeshög på 1950-talet startade elinstallationsfirman Elektro-Pär AB, som fortfarande finns kvar. Också detta gör att jag känner företagandets och entreprenörskapets villkor väl. Jag är en varm anhängare av förenklade regler för företag och företagare och är övertygad om att Sverige behöver ytterligare reformer av regler och skattesystem för att få än mer fart på både befintliga företag och nyföretagsamheten. Det är också viktigt att sänka trösklarna för att företag ska våga nyanställa – exempelvis genom nystartsjobben och instegsjobben.

Oktober 2005 var en händelserik månad för företaget. För det första kompletterades Söndags-Kuriren med en ny gratistidning, Fredags-Kuriren, som utkom de veckor Söndags-Kuriren inte gavs ut, dvs varannan vecka. För det andra förvärvade företaget Länstidningen Östergötland av Centerpartiet i Östergötland. Länstidningen är en prenumererad tidning som kommer ut till läsare över hela länet en gång i veckan. Redaktionellt är den inriktad på att vara en tidning för hela Östergötland, med särskild inriktning på att skildra den moderna, östgötska landsbygden och dess människor.

Länstidningen startades år 1948 och det känns spännande att få vara med och förvalta det kulturarv den utgör. Tidningens politiska färg är även fortsättningsvis centerpartistisk och Centerpartiet skriver tidningens ledare.

Jag arbetade heltid med Kuriren under år 2006 innan jag kom in i riksdagen, men hade bara 20 procents tjänst kvar på universitetet under större delen av 2005, så även då var företaget min huvudsyssla. Jag var Kuirrentidningarnas ansvarige utgivare, samordnade det redaktionella arbetet (som utfördes av mig och 10-15 frilansskribenter) samt höll i uppläggningen av tidningssidorna inför redigeringen.

Jag hade från och med 1997 en egen krönika – ”Så tycker jag” – på sidan två i varje nummer av Söndags-Kuriren och senare även Fredags-Kuriren, där jag kommenterade aktuella frågor. Vi lade hela tiden stora resurser på tidningarnas redaktionella innehåll, som, enligt vår uppfattning, skulle vara lokalt förankrat och egenproducerat i så stor utsträckning som möjligt. ”Hemma hos-reportage” varvades med temasatsningar och artiklar om privatekonomi, intressanta människor och mycket mer. Man kunde aldrig köpa en artikel i Kuriren, utan redaktionen förbehöll sig rätten att själv välja vad man ville uppmärksamma.

Nu har jag istället en krönika varje vecka i Länstidningen Östergötland, där jag berättar om riksdagsarbetet.

I maj 2010 förvärvade företaget Länstidningen Värmlandsbygden, också det en centerpartistisk veckotidning och därmed ett slags systertidning till Länstidningen Östergötland. Ambitionen har varit att även den ska utvecklas på samma varsamma sätt som Länstidningen Östergötland.

Läs mer om Länstidningen Östergötland här: Länstidningen Östergötland
Läs mer om Länstidningen Värmlandsbygden här: Länstidningen Värmlandsbygden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s