KU-hearing om säkerhet för journalister och medieredaktioner

Inledde dagens hearing i konstitutionsutskottet om journalisters och medieredaktioners säkerhet och arbetsförutsättningar, där bl.a. Charlotta Friborg​, Eva Elmsäter och Thomas Mattson ingick i panelen. Jag sade bland annat:

"Den 7 januari 2015 kommer att gå till historien som en dag av skam och en dag av storhet. Det var dagen då 12 personer mördades i Europas hjärta i en feg och skamlig attack riktad både mot tidningen Charlie Hebdo i Paris och mot själva yttrandefriheten, ett fundament i varje demokrati. Men det blev också en dag av storhet, när miljoner människor i Paris och på många andra platser reste sig till stöd och försvar för friheten och demokratin. Jag är glad över att Lionel Fabre från Frankrikes ambassad i Stockholm finns med oss här idag och jag vill gärna framhålla hur mycket som många av oss imponerades av den lugna beslutsamhet som präglade Frankrike under dagarna efter attentatet. Välkommen – Bienvenue.

Konstitutionsutskottet har ett särskilt ansvar i riksdagen för att värna våra grundlagar, vår demokrati och de medborgerliga fri- och rättigheterna och det framstod därför som naturligt att KU skulle ta initiativ till en diskussion i ljuset av de fruktansvärda händelserna i Paris. Vi har dock valt att låta dagens diskussion få ett relativt generellt tema, för även om vi aldrig tidigare sett ett så blodigt attentat mot en tidningsredaktion mitt i Europa har vi tyvärr alltför många gånger tidigare sett journalister dödas när de utför sitt viktiga uppdrag, som är helt avgörande för varje demokrati.

Organisationen Committee to Protect Journalists för sedan 1992 statistik över journalister som dödas på grund av sitt arbete och har dokumenterat över 1 100 fall. Flest journalister har dödats i Irak, Filippinerna, Syrien, Algeriet och Ryssland. Härutöver finns oräkneliga exempel på hot och trakasserier mot journalister och redaktioner i alla världens länder, inklusive i Sverige. Det här en oacceptabel utveckling som måste motverkas och hur det ska gå till ska vi nu diskutera. Än en gång – Varmt välkomna till Sveriges riksdag och dagens hearing".

Om Andreas Norlén

Jag heter Andreas Norlén, är 44 år, jur dr, Norrköpingsbo och riksdagsledamot (M) för Östergötland sedan valet 2006.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar